DS18B20 i DS9097

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Oliviakrk
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

DS18B20 i DS9097

Post autor: Oliviakrk »

Witam

Chciałabym mierzyć temperature w Labview za pomocą kilku czujników DS18B20 podłączonych do komputera za pomocą DS9097 i przejściówki na USB.

Posiadam labview 2011.

Jak mogę się za to w ogóle zabrać? Jak na razie ściągnełam z internetu kilka .ni i niestety żadne nie zadziałało. Biblioteki Maxima podpięte pod Visual Studio nie chcą mi wykryć adaptera...
Awatar użytkownika
czab

DS18B20 i DS9097

Post autor: czab »

Problem, który przedstawiłaś jest dość trudny do zdiagnozowania przy tej ilości informacji. Spróbujmy rozbić ten problem na mniejsze problemy, z którymi łatwiej będzie można sobie poradzić.

1) Rozumiem, że chcesz podłączyć termometr nadający po magistrali 1-wire do rs-232, a potem konwerterem rs-232 do komputera. Jakiego rodzaju adaptera USB-RS232 używasz? Jeśli jest to jakiś układ "przedstawiający się" w device managerze jako wirtualny port COM, jego programowanie jest dosyć łatwe z poziomu LabVIEW, w oparciu o biblioteki VISA. Na marginesie, chip DS9097 pracuje w standardzie RS232C (+- 12V), jeśli używasz przejściówki z popularnym FT232, upewnij się że nie masz tam 0-5V lub 0-3.3V, tylko pełen zakres napięć, bo usmaży Ci się układ.

2) Powodów dla których układ się nie wykrywa może być mnóstwo, zaczynając od prozaicznych jak brak zasilania, poprzez ciekawsze, jak np. za długi albo zbyt cienki przewód USB, aż w kierunku bardziej złożonych. Niemniej jednak, aby możliwe było wysyłanie komend przez LabVIEW, konieczne jest to, aby urządzonko było widoczne w menadżerze urządzeń. Jeśli jest to jakiś specjalny, nietypowy układ, z poziomu środowiska można odwoływać się do bibliotek dll do jego obsług.

3) Jeśli chodzi o samo programowanie, przykłady wysyłania danych przez rs232 są w samym labVIEW, w podmenu find examples. Zachęcam do bardziej szczegółowych pytań, żeby rozwiązać problem krok po kroku.
Obrazek
Oliviakrk

DS18B20 i DS9097

Już wszystko wyjaśniam.
Układ już mam gotowy, wszystko działa - temperatura w programie maxitermo mi się prawidłowo wyświetla (czyta obydwa czujniki). Program Maxima SETPRT.exe wykrywa na którym porcie COM układ się pojawia.

Cały układ wygląda tak:
http://img804.imageshack.us/img804/4786 ... 183452.jpg

Po koleji:
Z komputerem łącze się przez przejściówkę "Y-105 UST To Serial Adapter". Windows widzi go jako COM3 albo COM8 (zależy do którego USB podepnę). Potem mam DS9097 (chyba U, ale niektóre programy wykrywają go jako E Legacy, co się nie zgadza z wygladem...). Następnie mam płytkę, dzięki której mogę podłączyć kilka czujników i na końcu same czujniki DS18B20. Na razie zrobione są dwa, ale więcej też chciałabym móc podpiać (czyli potrzebne będzie mi wykrywanie ilości czujników).

Jako test ściągnełam .vi z https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-1092, ale nie działają. Dostaje komunikat Memory full....

I w sumie nie wiem od czego zacząć nawet...
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

DS18B20 i DS9097

Post autor: milten »

Jeżeli masz mało czasu, to najpierw spróbuj dowiedzieć się przez co dany program wywala taki błąd. Jak to nie zadziała, to spróbuj znaleźć jakąś dll-ke ze sterownikami. Jak też nie znajdziesz, to musisz od początku napisać protokół komunikacyjny.

Bardzo fajnie i przykładem kodu w C opisane jest to tutaj: http://www.jaglarz.com/ja/elektronika/ds18b20.pdf

Nie wiem, czy uda się pisać od początku bez żadnego oscyloskopu, bo trzeba wiedzieć jaki BaudRate musi być, aby zachowywać odstępy pomiędzy bitami w komunikacji itp.
Obrazek
Oliviakrk

Re: DS18B20 i DS9097

Udało mi się uruchomić jeden z dostępnych na sieci projektów.

Niestety mam problem z bluescreenami. Jak dam wiecej niz 3 pomiary Windows dziękuje za współprace. Gdzie może leżeć wina? Program czy sterownik?
Awatar użytkownika
czab

Re: DS18B20 i DS9097

Post autor: czab »

Jeśli zamieścisz kod używanego programu, będzie znacznie łatwiej odpowiedzieć na to pytanie.
Obrazek
ODPOWIEDZ