Powtarzające się wartości w tablicy

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
ania1233
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: ania1233 »

Witam mam pytanie bo mam taki problem mam zrobic symulacje duzego totolotka i mam miec liczby od 1 do 49 a pozniej losuje z tego 6 i to wszystko mam bo juz zrobiłam indeksy i diody i teraz mam zrobic za pomoca tabelki tak zeby mi sie wylosowane liczby nie powtarzały i nie iwem jak to mam zrobic. Moze mi ktos pomoc?
z gory dziekuje :)
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Powtarzające się wartości w tablicy

Post autor: milten »

W pętli for sprawdzasz po kolei każdy element i szukasz takiego samego w wektorze startowym. VI lepiej to opisuje.
Załączniki
Remove_dupli.vi
(7.91 KiB) Pobrany 389 razy
Obrazek
ania1233

a dokładniej? i gdzie tego szukac?
bo ja poraz pierwszy mam stycznosc z tym programem i sama sie musze go nauczyc bo zajec było 5 a projekt trzeba zrobic. Mi facet tłumaczył cos ze mam przedstawic to w formie tabelki wybrac liczby od 1 do 49 i ze biore usun liczbe i losuje i ze to mi pozniej jakos usuwa i to sprawia ze nie beda mi sie powtarzac. Ale nie iwem za bardzo o co mu chodziło. ALE MOWIŁ ZE JEST KILKA SPOSOBOW ZEBY TO ZROBIC I TAKI MI PODAŁ.
ania1233

zle napisałąm najpierw losuje a pozniej biore usun z tabeli i niby mi usuwac ma cos takiego. pomogła by mi taka instrukcja krok po kroku jak to mam zrobic.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

To raczej odwrotnie powinno działać... Ty nam pokazujesz krok po kroku co chcesz zrobić, a my Ci podpowiadamy, jak to zrobić w LV. To naprawdę nie jest skomplikowane zadanie, więc proponuję kartkę i długopis i zastanów się, jakbyś to zrobiła, gdyby komputera nie było ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ania1233

PiDi pisze:To raczej odwrotnie powinno działać... Ty nam pokazujesz krok po kroku co chcesz zrobić, a my Ci podpowiadamy, jak to zrobić w LV. To naprawdę nie jest skomplikowane zadanie, więc proponuję kartkę i długopis i zastanów się, jakbyś to zrobiła, gdyby komputera nie było ;)
mało pomocne :(
MicMac89

Post autor: MicMac89 »

Chodzi o to, że dużo więcej nauczysz się w sytuacji gdy sama spróbujesz się zmierzyć z problemem. Sama oceń, czy podsuwanie gotowych rozwiązań jest pomocne, gdy chcemy się czegoś nauczyć. Co innego wskazówki, gdy gdzieś się utknie, na to możesz zawsze liczyć. Jak ktoś powiedział: "Powiedz ludziom co mają zrobić, a nie jak, a oni zaskoczą Cię swoją kreatywnością". Zrobienie czegoś samemu daje dużo więcej satysfakcji, niż robienie czegoś co ktoś Ci powiedział.

Dlatego też nie zrażaj się i zastanów jak tworzyć przykładową tablicę przeanalizować element po elemencie korzystając np. z funkcji indeksowania i wyszukiwania wartości by zrealizować Twoje zadanie. Generalnie warto rozpoczynać tworzenie programów od schematu blokowego, lub schematu przepływu danych. W ten sposób zweryfikujesz wstępnie swój pomysł, co więcej jego uruchomienie w LabVIEW będzie wręcz oczywiste. Zatem jeszcze raz, pisz konkretnie co sprawia Ci trudność :)
Certified LabVIEW Associate Developer
ania1233

wiem ze w taki sposób mozna sie wiecej nauczyc ale to by mi zajeło zbyt duzo czasu a ja go tyle nie mam zwłaszcza ze dopiero poznałam namiastke tego programu...juz większość zrobiłam i zostało mi jeszcze to przeszukanie zeby liczby mi sie nie powtarzały i na tym stoje bo nie wiem kompletnie jak sie za to zabrac :(
MicMac89

Rozumiem, napisz zatem w krokach co Twój program robi do tej pory. Dopisz również z jaką operacją masz problem i zamieść kod.
Bernard_K
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Post autor: Bernard_K »

Zepsuję wam zabawę :ymdevil:
Identyczne zagadnienie było rozwiązane na tym forum równo 2 lata temu i rozwiązanie to jest do tej pory dostępne.

http://lmgtfy.com/?q=labview+losowanie+ ... 3rze%C5%84
TuChoLa
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Post autor: TuChoLa »

Można by też to zrobić w łatwiejszy sposób, przynajmniej według mnie. Możemy utworzyć tablice z potrzebnymi liczbami, w tym wypadku 1-49, następnie przetasować zawartość tablicy funkcją riffle lub shuffle (po polsku chodziło o przetasowanie, nie pamiętam dokładnie, a teraz nie mogę sprawdzić), a następnie z przetasowanej tablicy możemy wyświetlić np. 6 pierwszych wartości. Więcej informacji o czymś podobnym było można kiedyś znaleźć na ni.com. Myślę, że takie rozwiązanie też powinno być prawidłowe, ale czasami warto poszukać własnego sposobu :)
ania1233

dziekuje bardzo za pomoc i za zainteresowanie :)
MicMac89

Nie jest zaskoczeniem, że problem tego typu był już wałkowany, sam na pierwszym roku studiów pisałem coś podobnego w C w trakcie zajęć. Nie sądzę by to była zabawa.

Faktycznie metod uzyskania takiego efektu jest kilka (można stworzyć własny generator liczb pseudolosowych o okresie 49 i odczytać kolejnych 6 wartości, lub wybrać losowe 6 indeksów z 49-elementowej tablicy) stąd chciałem zostawić wybór autorce.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

To jak już sobie tak dywagujemy i skoro już Bernard wszystko popsuł ( :D ) to jest jeszcze bloczek Discrete Random.vi w palecie statystyki w matematyce, który umożliwia generowanie losowej permutacji...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
ania1233

skorzystałam z podpowiedzi Bernarda i uzyłam tego gotowca ale tutaj jest ze losuje 49 liczb a nie 6 i myslałam ze jak zmienie stała podpietą do Loop Count z 49 na 6 i juz bedzie dobrze ale niestety jak tak zrobiłam to mi wcale nie losuje liczb i nie wiem jak to zmienic. Ma ktos jakis pomysł? z gory dziekuje :)
ODPOWIEDZ