Dodawanie tablic z użyciem "Shift Register"
Dodawanie tablic z użyciem "Shift Register"
Wygenerowałem tablicę z wartościami losowymi. Chciałbym aby jej poszczególne elementy zostały do siebie dodane, tak aby uzyskać tablicę o tym samym wymiarze. Ilość dodanych tablic reguluję z poziomu panelu frontowego. Napisałem pewien VI, ale nie działa tak jakbym chciał. Na wyjściu nie otrzymuję żadnych wartości. Proszę mi wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i gdzie popełniłem błąd.
- Załączniki
-
- ciagle dodowanie tablic.vi
- (10.96 KiB) Pobrany 252 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Dodawanie tablic z użyciem "Shift Register"
Na wejściu prawej pętli For masz stałą w formie pustej tablicy - wypełnij ją zerami (25 jeżeli 1 pętla ma 25 iteracji) i wszystko zadziała ... tak jak to zbudowałeś, czyli będzie dodawał wszystkie elementy tablicy wejściowej i sumy wrzucał do poszczególnych elementów tablicy wyjściowej, co znaczy, że w wyniku będziesz miał tablicę z takimi samymi wartościami w każdym wierszu ... jakoś nie sądzę żeby Ci o to chodziło
.
Jeżeli chcesz mieć w wyniku pierwszego elementu tablicy sumy poszczególnych iteracji występujących w pierwszym elemencie tablicy, w drugim sumy z drugiego itd. , to stałą wyciągnij przed pętlę While (również wypełnij zerami), na While zrób Shift Register, a w drugiej pętli For zmień Shift Register na tunel indeksowany i wynikową tablicą podepnij do wyjścia Shift Register za pętlą While ... powinno działać.

Jeżeli chcesz mieć w wyniku pierwszego elementu tablicy sumy poszczególnych iteracji występujących w pierwszym elemencie tablicy, w drugim sumy z drugiego itd. , to stałą wyciągnij przed pętlę While (również wypełnij zerami), na While zrób Shift Register, a w drugiej pętli For zmień Shift Register na tunel indeksowany i wynikową tablicą podepnij do wyjścia Shift Register za pętlą While ... powinno działać.