Generacja liczb losowych w dowolnym zakresie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Robertpp
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Generacja liczb losowych w dowolnym zakresie

Post autor: Robertpp »

Mam prośbę czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zmienić zakres generowanych liczb w programie. W programie losowo są generowane liczby ale w przedziale od 0 do 1 a ja bym chciał zmienić zakres tych liczb. I drugie pytanie:"W pętli należy wprowadzić opóźnienie np. „Wait" w taki sposób, aby można było regulować zakres tego opóźnienia np. od 100 do 1k ms (zmiana ma być realizowana podczas dzialania programu, zastosować np. kontrolkę „Knob")". Nie wiem jak to zrobic. Z góry proszę o zrozumienie ale jestem początkujący z LabVIEW.

Jest to Twój pierwszy post więc wyjaśniam: proszę nazywać tematy bardziej szczegółowo. Tytuł został zmieniony. Następnym razem mogę mieć gorszy humor ;) Pitol
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Mam problem z programem...

Post autor: milten »

Jeżeli masz za zadanie losować liczby z przedziału -5 do 12 to wartość wylosowaną mnożysz razy 17 ("odległość" pomiędzy tymi liczbami, albo inaczej suma modułów). Następnie od otrzymanej liczby odejmujesz 5, żeby zakres z <0,17> zmienić na <-5,12>
Kontrolka Wait czeka podaną liczbę milisekund (1000 ms to 1 sekunda). Wystarczy podłączyć Knob z odpowiednio dobranym zakresem (na świeżo położonym klikasz na 10 i wpisujesz 1000 a póżniej na 0 i wpisujesz 100)
Obrazek
Awatar użytkownika
Arronax8
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Generacja liczb losowych w dowolnym zakresie

Post autor: Arronax8 »

Bardzo dobrze mój przedmówca Ci to wyjaśnił. :)
Dodam tylko od siebie, że jeśli byś chciał generować liczby od 0 do wybranej wartości, to najprościej mnożysz wygenerowane liczby razy tą daną wartość ;)
Poza tym zakres tego Knob'a możesz zmienić klikając prawym przyciskiem myszy --> Properties --> Scale , choć szybciej i dużo sprawniej jest tak jak kolega wyżej napisał.
Dołączam Ci przykład jak może to wyglądać. Program generuje wybraną ilość liczb z określoną częstotliwością zmian i wrzuca do tablicy.
Powodzenia życzę!
Załączniki
Generator.vi
(8.35 KiB) Pobrany 738 razy
ODPOWIEDZ