Troszkę głupie pytanie, ale mnie jako początkującego rozkłada ;)
W jaki sposób wstawić do tabeli stałe wartości? Tak żeby w każdym polu tabeli była dana wpisana wartość na stałe.
Stałe wartości w Array
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Re: Stałe wartości w Array
Prawdopodobnie chodzi Ci o Array Constant. Dodajesz go klikając prawym na diagramie blokowym i wybierając Programming -> Arrays -> Array Constant. Typ danych w tabeli ustawiasz poprzez wstawienie (przeciągnięcie i upuszczenie do środka) do niej odpowiedniego typu czyli przykładowo Numeric Constant dla liczb albo String Constant (tak, zgadłeś! dla stringów). Następnie rozciągasz sobie swoją tabelę do odpowiedniego rozmiaru albo przeklikujesz się strzałkami. Aby zmienić liczbę wymiarów tablicy rozciągasz w okienko z indeksami tablic, lub klikasz prawym na tablicę i wybierasz Add Dimension / Remove Dimension. Wartości wpisujesz klikając na odpowiednie pole.
- Załączniki
-
- Dwuwymiarowa tablica liczb.
- tab.png (1.56 KiB) Przejrzano 6002 razy
Tak, dokładnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki!
Teraz coś trudniejszego zapytam.
Chcę mieć tą tabelę widoczną we "front panel". Oczywiście mógłbym dać "change to control", ale to mnie nie satysfakcjonuje, bo wtedy można zmieniać wartości.
Jak wiadomo, chcę mieć je cały czas stałe.

Teraz coś trudniejszego zapytam.
Chcę mieć tą tabelę widoczną we "front panel". Oczywiście mógłbym dać "change to control", ale to mnie nie satysfakcjonuje, bo wtedy można zmieniać wartości.
Jak wiadomo, chcę mieć je cały czas stałe.
Aaa, takie kombinowanie. Myślałem, że da radę jednym kliknięciem wyświetlić ją na panelu ;)
Na dobrą sprawę, szybciej jest zrobić Arraya, wrzucić controlki i dać Data Operations --> Make Current Value Default.
Tylko w tym wypadku wartości może pozmieniać nadgorliwy uczeń.
Na dobrą sprawę, szybciej jest zrobić Arraya, wrzucić controlki i dać Data Operations --> Make Current Value Default.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
To plus prawy klik -> Advanced -> Enabled State -> Disabled i po uruchomieniu już nie można zmieniać wartości (ale nadal można w czasie edycji).Arronax8 pisze: Na dobrą sprawę, szybciej jest zrobić Arraya, wrzucić controlki i dać Data Operations --> Make Current Value Default.
Kolejna przydatna funkcja. Dzięki!