Witam
Stawiam serwer modbus, konfiguruję ale jak chcę dodać zmienne to nie ma zakresu pod jakimi mam je odczytywać (40001-40008). Jak robie odczyt z programu testowego to wszystko działa ok więc sama konfiguracja jest dobra. Czy ktoś wie w jaki sposób zaadresować te dane?
Pozdrawiam
Serwer Modbus
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Serwer Modbus
Podziel się kodem, będzie łatwiej ocenić gdzie problem leży.
Serwer Modbus
Nie mam teraz swojego lapka ale kod właściwie jest znikomy gdyż dla modbus-a tworzę serwer i wybieram zakres adresów (tu jest problem jak opisałem) a sam VI zawiera jedną zmienną z serwera i indicator do wyświetlenia tej zmiennej. A sam kod też nic nie pokaże bo wyrzuci błąd komunikacji bo kto by akurat miał taki przetwornik jak ja żeby wytestowac (ale dodam go jutro)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Serwer Modbus
Witam
Tak jak pisałem wcześniej dodaje projekt. Problem mam z adresowaniem zmiennych, do wyboru są zakresy które nie obejmują zakresów zmiennych z jakich odczytuje dane z programów testowych (40001-40008). Typy zmiennych też mi nie pasują bo mam odczyt z czujników od -40 do +60 a tam są boolowskie pod adresami 000001-065535 (czyli zakres który bym musiał wybrać). Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi podpowiedział jak sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam
Tak jak pisałem wcześniej dodaje projekt. Problem mam z adresowaniem zmiennych, do wyboru są zakresy które nie obejmują zakresów zmiennych z jakich odczytuje dane z programów testowych (40001-40008). Typy zmiennych też mi nie pasują bo mam odczyt z czujników od -40 do +60 a tam są boolowskie pod adresami 000001-065535 (czyli zakres który bym musiał wybrać). Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi podpowiedział jak sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam
- Załączniki
-
- modbus projekt.rar
- (13.02 KiB) Pobrany 194 razy