Minimalizacja odstępów lini transmisji danych (przewodów)

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
oktan
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: oktan »

Witam,
Napisałem w ramach pracy dyplomowej dosyć rozbudowany program z wieloma array-ami z których wychodzą dziesiątki linii (w niektórych podchodzi pod 100). Jako iż okazało się iż muszę pododawać jeszcze parę bloczków w środek aplikacji w miejsca gdzie nie ma miejsca musiałbym albo poprzesuwać wszytko na boki jednak u mnie program zajmuje 3 ekrany w poziomie i 3 w pionie co jest skomplikowane i czasochłonne albo znaleźć sposób na zmniejszenie odstępów pomiędzy połączeniami (załączam screen fragmentu ekranu). Jest może gdzieś taka funkcja automatyczna gdzie po zaznaczeniu fragmentu o który chodzi kompresuje te odstępy??
Jak byście rozwiązali taki problem??

ps. Jestem samoukiem LV i proszę o wyrozumiałość.

dziękuje ;)
Załączniki
2012-04-06 13-23-39.jpg
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Minimalizacja odstępów lini transmisji danych (przewodów)

Post autor: vugie »

Użylibyśmy pętli. Np. to co robisz na pokazanym przez siebie fragmencie można zrobić tak:
petla.png
petla.png (11.46 KiB) Przejrzano 6095 razy
Czy ty to wszystko ręcznie wyklikałeś?
oktan

no tak zrobiłem to recznie ;) jak zaczynałem pisać tą pracę to dopiero zaczynałem z LV wiec widać jak to wygląda.

Niby tak ale .... wiem iż można by uprościć strukturę, jednak program niech już pozostanie taki jaki jest ze względu na to iż pobiera on 150 parametrów po modbusie tcp z urzadzenia do ktorego mam słaby dostęp zatem kolejne proby testowania programu nie wchodzą w grę. Chodzi mi bardziej o znaleziene jedynie troszkę obszaru który by powstał jak bym te linie skompresował.

Może jest jakiś bloczek (para bloczków działająca jak wifi) który bym mógł "teleportować" sygnał w inne miejsce struktury gdzie jest miejsce ;)
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

Są notifiery, kolejki (queue), DVRy (Data Value Reference), a dla mniej ambitnych zmienne lokalne i globalne. Coś jednak zawsze trzeba będzie przeciągnąć pomiędzy obszarami diagramu, choćby po to by zagwarantować odpowiednią kolejność wykonywania. Jakimś tam rozwiązaniem mogłyby być nazywane kolejki (można wyciągnąć referencję do utworzonej uprzednio kolejki odwołując się tylko do jej nazwy.
Jednak najprościej jest robić prosto. Będziesz miał mniej roboty z testowaniem upraszczanego programu (zwłaszcza jak będziesz to robił po kawałku) niż gdybyś zrobił któryś z wymienionych przeze mnie wygibasów (bo służą one do czegoś innego).
oktan

okey. Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ