Prosty problem z formula node

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
YOYO

Prosty problem z formula node

Post autor: YOYO »

Witam wszystkich! Jestem studentem i staram się czegos nauczyc w labview! Mam problem, który z pewnością jest bardzo łatwy do rozwiązania, a jednak nie mogę się z nim uporać!!! :( Mianowicie chodzi oto, ze mam petle FOR w ktorej jest umieszczona tabelka formula node! Zmienna wyjsciowa chcialbym zmieniac w zaleznosci od wyniku poprzedniej zmiennej wyjsciowej! Troche tak pokretnie napisalem, ale mniej wiecej wyglada to tak jak w kodzie BP-M gdzie sygnał liniowy jest tak tworzony, że moment znamienny modulacji występuje zawsze na początku każdego bitu informacyjnego. Oprócz tego, każda logiczna jedynka ciągu informacyjnego w sygnale liniowym jest odwzorowywana przez występowanie drugiej zmiany stanu tego sygnału, która jest wprowadzana dokładnie pośrodku przedziału bitowego! Poradziłem sobie prawie ze wszystkim pozatym, ze moment znamienny modulacji występuje zawsze na początku każdego bitu informacyjnego, a u mnie nie chce sie zmienic! Bardzo prosze o jakas porade!!
Pozdrwaiam
Być albo nie być....
YOYO

Re: Prosty problem z formula node

ok juz wymyslilem
Być albo nie być....
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Gratulacje

Możesz też wrzucić rozwiązanie, które może pomóc kolejnej osobie z taki problemem.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
YOYO

Na pewno wrzuce rozwiazanie, ale to nie jest tak proste na jakie mi wygladalo! :) Krece sie w kolko!
Być albo nie być....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Post autor: jogurt_owocowy »

No rzeczywiście "trochę pokrętnie" ;)
Jeśli chodzi o "(...)Zmienna wyjsciowa chcialbym zmieniac w zaleznosci od wyniku poprzedniej zmiennej wyjsciowej(...)" to może pomoże ci takie coś. W załączonym vijaju z formula node jest brana zmienna out1, jeśli poprzednia wartość zmiennej była podzielna przez 5, lub wartość zmiennej out2 jeśli nie była podzielna.

Najlepiej dołącz swój program, bo nie każdy wie co to kod BP-M.
Pozdro
YOYO

Otoz zamieszczam rysunek wlasnej produkcji przedstawiajacy modulacje BP-M!!! :D Mysle ze jest to zrozumiale!!! 1-logiczna w pierwszej czesci trwania T/2 jest modulowana przez +A a w drugiej czesci jest modulowana przez -A tak jak na rysunku! W 0-logicznym nie wystepuje taka zmiana w polowie czasu trwania symbolu!!! WAZNE: Przy zmianie symbolu ZAWSZE nastepuje zmiana stanu z wysokiego na niski, badz na odwrot!!!! Tak jak na rysunku!!!
P.S. Bylbym wdzieczny jesli ktos moglby plik formula node.vi zapisac w formacie 6.1, bo nie chce mi odpalic! Albo przynajmniej w txt tresc formuly! P.S. Myslac nad rozwiazaniem tego tematu przyszla mi do glowy jeszcze jedna mysl tylko znowu problem z wykonaniem! kazdy symbol symbol sklada sie ze 128 probek!!! gdyby wziac ostatnia probke poprzedniego symbolu i odczytac jej wartosc mozna by zalatwic to instrukcją IF!!! z tym ze nie wiem jak wyciagnac wartosc 128 probki!!! probowalem wartosc kazdej probki zapisac w tablicy i na koncu pobrac wartosc ze 127 komorki, ale gdy wszystko w formula node zostanie wykonane, zaczyna leciec odpoczatku i kazda probka wpisuje sie do pierwszej komorki
:evil:
Pozdrawiam
Być albo nie być....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

No teraz lepiej (:

A mi przyszła do głowy taka myśl jak na rysunku. W górnej tabelce zapalasz albo gasisz sobie odpowiednie bity logiczne, a dolnej pokazuje się zakodowany przebieg bitów "elektrycznych".

Pierwszy(ten na lewo) z klocków Select w zależności od wartości kolejnego bitu logicznego na swoim wyjściu daje albo 10 (jedynka), albo 11(zero). Drugi klocek Select, w zależności od wartości ostatniego bitu w dotychczasowym przebiegu bitów "elektrycznych" albo wystawia te wartości zanegowane jeśli ostatnia była jedynka(odpowiednio 01 lub 00-obydwie zaczynają się od 0) albo nie neguje, jeśli ostatnie było 0 (wtedy obydwie zaczynają się od 1). Teraz taką parę "dwubitów" dokleja do istniejącej tablicy bitów elektrycznych i zaczyna taką zabawę z kolejnym z bitów logicznych.

Powodzenia :)
YOYO

To jest dokladnie to oco mi chodzilo! Probowalem wykorzystac Twoj pomysl, przeniesc go z modyfikacjami i zbudowac modulatorek BP-M!
Niestety nic z tego niewyszlo :( Mam tu zrobiony modulator BP-L(bardzo podobny) i nie moge go przerobic na BP-M :evil: Bylbym ogromnie wdzieczny jakbys jakos mnie mogl nakierowac na wlasciwa sciezke, bo ni cholery nie moge sobie poradzic!!!

Michał
Być albo nie być....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

No niestety nie mogę otworzyć vijaja. Wypisuje, że vi jest w wersji 8.0 :]
Narysuj przebiegi dla tego BP-L tak jak poprzednio to coś się wymyśli.

Pozdro
YOYO

zaraz sprobuje zapisac na 6.1, pracowalem na innym komputerze i dlatego z 8 przeslalem!!!
Być albo nie być....
YOYO

to samo tylko na 6.1!!!
Być albo nie być....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

Ja bym się kierował na taką ścieżkę, żeby do manipulacji na bitach używać typu boolean dopóki się da. W którymś momencie się przestanie dać (np. dodanie szumu do sygnału) i wtedy trzeba przejść z sygnałem w reprezentację analogową. Sposób na rysunku.

Pozdrawiam
YOYO

jogurt nie daje z tym rady! siedze juz 4 dzien :evil: owszem moznaby uzywac typu boolean, z tymze kazdy symbol jest podzielony na 128 probek i w kazdym symbolu moga one przyjmowac 2 lub 1 wartosc! moze sie da ale doprawdy NIE WIEM JAK!!!
Być albo nie być....
Awatar użytkownika
jogurt_owocowy

W poprzednim poście chodziło mi o to, żeby właśnie nie próbkować sygnału dopóki nie trzeba i traktować go możliwie jak najdłużej jako boolean. Po co mamy mieć 128 próbek jedynkowych skoro można mieć jedną?! Mając taką booleanowską reprezentację sygnału możemy zrobić:

1. Generację losowej macierzy bitów logicznych
2. Modulację bp-m

Teraz chcemy dodać szum, tego już nie da się zrobić na booleanach więc dopiero teraz próbkujemy nasz sygnał (zamieniamy na waveforma) i dodajemy do niego szum, modulujemy, filtrujemy, słuchamy w słuchawkach czy co tam dusza zapragnie. W załączonym pliku jest program robiący to co Twój(nawet te same kontrolki) poskładany z poprzednich vijajów, które umieszczałem.

Pozdrawiam

PS. Szum na końcu jest dodawany chyba niezbyt elegancko. Czy ktoś wie gdzie jest funkcja służąca do dodawania waveformów, bo nie mam czasu szukać dłużej? Albo jej nie ma, albo jestem jakiś zaślepiony dziś ;)
YOYO

ZROBIONE!!! :lol: Wrzuce pozniej zdjecie z rozwiazaniem bo teraz sie spiesze! Problem tkwil w tym ze w zlym miejsce wyciagalem z sygnalu probke wpisywana do rejestru!!!
Jogurt!! DZIEKUJE ZA WSPARCIE!!!
Pozdrawiam
Być albo nie być....
ODPOWIEDZ