Zgłębiałem swego czasu kwestię alternatywy dla 3D Picture i doszedłęm do wniosku, że w zasadzie jedyną możliwością niewymagającą pisania tony kodu w C jest użycie jakiejś biblioteki typu .NET. Z takich, które okazały się najbardziej obiecujące to
VTK (jest niby do C++, ale
tutajsą wrappery do .NET),
AXIOM,
IrrLicht i
OpenTK. Wszystkie z nich są darmowe (co nie znaczy że niekomercyjne - np. VTK ma płatny support).
Nie doszedłem jednak do etapu jakiejś poważniejszej integracji z LabVIEW. Większość problemów rozbijała się o brak odpowiedniej kontrolki do osadzenia na panelu (większość takich bibliotek zakłada, że użytkownik tworzy ją sobie dynamicznie, a to w LV nie jest możliwe. Ich rozwiązanie to kwestia dość krótkiego kodu w C#.
Jedynym co udało mi się uruchomić w LV bez pisania żadnego kodu w C były wrappery do
VTK VTKdotNET (w tamtym czasie wrappery firmy Kitware - producenta VTK - były jeszcze płatne). Jednak VTKdotNet nie było rozwijane, było oparte na starej wersji VTK i w dodatku często się wykrzaczało (albo to ja coś źle robiłem). W każdym razie rzecz zarzuciłem.
O płatnych modułach tego typu nic nie wiem. Specjalnie ich nie szukałem, a same w oczy się nie rzuciły.