sprzężenie zwrotne

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
master291
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

sprzężenie zwrotne

Post autor: master291 »

Czy mógłby mnie ktoś nakierować jak wykonać sprzężenie zwrotne z transmitancja w obiekcie z regulatorem.
MicMac89

sprzężenie zwrotne

Post autor: MicMac89 »

W jaki sposób masz daną transmitancję, czy korzystasz z Simulation Loop? Być może wystarczy tylko dołożyć Shift register. Jeśli masz możliwość to wrzuć kod.
Certified LabVIEW Associate Developer
master291

sprzężenie zwrotne

Post autor: master291 »

wartosc transmitancji mam juz wyliczona. wystarczy ja podstawic, w moim programie mam obiekt zarowka i regulator ktory ja wlacza i wylacza. to wszytko dzieje sie w petli while. do tego musze dodac sprzezenie zwrotne z transmitancja.
Załączniki
prog.jpg
MicMac89

sprzężenie zwrotne

Post autor: MicMac89 »

Jak mniemam ten subVI realizuje funkcję regulatora dwupołożeniowego. Kolejne pytanie to jaka jest postać transmitancji opisującej obiekt. Jeśli jest to transmitancja Laplace'a to wówczas najdogodniej jest zastosować Simulation Loop, która jednak wymaga zainstalowania osobnego dodatku. Więcej informacji na jej temat na http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... /sim_h_gs/ .
Jeśli transmitancja jest dana w postaci dyskretnej, wówczas wyznaczenie rozwiązania rekurencyjnego pozwoli dogodnie zaimplementować ją w przedstawionej przez Ciebie strukturze, wystarczy dodać Shift register pełniący funkcję sprzężenia zwrotnego - przekazuje rezultat ostatniej iteracji pętli do kolejnej iteracji. Więcej informacji na: http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-2973 .
Warto zaznajomić się samemu, w razie dodatkowych pytań postaram się pomóc.
Certified LabVIEW Associate Developer
ODPOWIEDZ