Witam,
Mam pytanie odnośnie inicjalizacji zmiennych występujących w kodzie.
Z tego co wiem to wszytki zmienne są ustawiane na wartości początkowe. Ale nie wiem czy dobrym zwyczajem programistycznym powinno się ustawiać wszytki zmienne wyjściowe na wartość zero?
Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo że okaże się że zostanie zwrócony wynik testu jako 1( PASS) przy np wystąpieniu błędu w vi. Czy zawsze wartość indykatora ( bolean) powinno sie ustawiać na Fail na początku kodu za pomocą zmiennej lokalnej albo referencji.
pozdrawiam
Inicjalizowanie zmiennych.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Inicjalizowanie zmiennych.
To jakie wartości powinny mieć zmienne zwracane w przypadku niepowodzenia zależą od architektury twojego testu. Domyślne wartości możesz ustawić klikając PKM na kontrolkę i wybierając Data Operation>Make Current value default
-
- Kontakt:
Tak wiem że można tak robić ale pisząc kod w innym jezyku zmienne sie inicjalizuje żeby sie nie okazało że coś sie nam pojawi niechcianego.
Chyba ze wszytki zmienne ( indicatory itp) są zmiennymi typu automatyczne czyli podczas tworzenia w pamieci są inicjowane wartością zero, false lub tym podobne.
Ale to chyba wynika ze specyfiki jezyka. Ja pytam o coś takiego ponieważ ostanio miałem pytanie dlaczego nie ustawiam inidikatorów, które zwracają wartości numeryczne na wartość zero.
Chyba ze wszytki zmienne ( indicatory itp) są zmiennymi typu automatyczne czyli podczas tworzenia w pamieci są inicjowane wartością zero, false lub tym podobne.
Ale to chyba wynika ze specyfiki jezyka. Ja pytam o coś takiego ponieważ ostanio miałem pytanie dlaczego nie ustawiam inidikatorów, które zwracają wartości numeryczne na wartość zero.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Chyba jakiś polski naukowiec musiał je zadać.
(na szczęście nie wszyscy tacy są)
Od sygnalizowania nieprawidłowości w pracy programu jest cluster error i raczej na ty powinno się opierać. A skoro zera to czemu nie +inf lub -inf? Jeżeli program zachowuje się nieprawidłowo to nie da się ogólnie powiedzieć że to czy zwróci zero czy 50 sprawia jakąś różnicę. Zależy to od konkretnego przypadku.
Ustawienie tych indykatorów nie jest konieczne, bo są jakby w ciągu działania programu i są "odczytywane" po wykonaniu danego sub'vi więc ich wcześniejsze inicjalizowanie to na ogół strata czasu (programisty i dodatkowe zużycie myszki).

Od sygnalizowania nieprawidłowości w pracy programu jest cluster error i raczej na ty powinno się opierać. A skoro zera to czemu nie +inf lub -inf? Jeżeli program zachowuje się nieprawidłowo to nie da się ogólnie powiedzieć że to czy zwróci zero czy 50 sprawia jakąś różnicę. Zależy to od konkretnego przypadku.
Ustawienie tych indykatorów nie jest konieczne, bo są jakby w ciągu działania programu i są "odczytywane" po wykonaniu danego sub'vi więc ich wcześniejsze inicjalizowanie to na ogół strata czasu (programisty i dodatkowe zużycie myszki).
-
- Kontakt:
Ok wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ksyhu
- Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Wypróbuj:Grzesiek080 pisze:Ja pytam o coś takiego ponieważ ostanio miałem pytanie dlaczego nie ustawiam inidikatorów, które zwracają wartości numeryczne na wartość zero.
VI Properties:Execution > 'Clear indicators when called' ;)
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.