zapis do sheet exel

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
oktan
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

zapis do sheet exel

Post autor: oktan »

Witajcie,
Próbuje stworzyć prostą aplikację którą potem doczepie do programu głównego. Programik miałby tworzyć plik który otworze później w exelu wypełniający arkusz danymi sczytanymi co 500ms + data systemowa. W programie który napisałem dane które sczytuje co 0,5 sek to 2,32 i 1,5432 tak żeby było coś w exelu ;)
Przed uruchomieniem wybieramy katalog w którym zapiszemy plik oraz wpisujemy rozszerzenie ".xls" żeby potem plik był skojarzony z exelem. Jako iż program główny zaczytuje z rejestrów urządzenia PLC dużo więcej danych oraz będzie pracował nieprzerwanie długi czas jako nazwę pliku zdeklarowałem datę systemową (w ten sposób ograniczyłem liczbę wierszy w pojedynczym pliku do 24h*7200 wpisów na godzinę -o północy kiedy data się zmienia program tworzy nowy plik z nową datą).

Problem jest taki:

1)nie wiem jak w każdym nowo powstałym pliku dodać nagłówki w pierwszym wierzu exel np. data napięcie prąd ....itd - jeśli zrobie to prze pętlą loop nagłówki powstaną ale wyłącznie w pierwszym pliku .xls

2) element "file path" skopiowałem z innego przykładu z ni.com i zawsze przy pierwszym uruchomieniu jej pole jest wpisane "c:/test.txt" i nie wiem jak to zmienić.

3) dane które chce zapisać łącze w "build array" w postaci stringów ponieważ data jest stringiem, wcześniej przerabiam swoje dane 2,32 i 1,5432 na stringi. Czy dało by rade przerobić date na 'number' - znacznie uprościło by to mój program główny ponieważ z urządzenia PLC zaczytuje ok 117 rejestrów i wolałbym przerobić raz date niż 117 danych na stringi.

please help .... dziekuje wszystkim

pomóżcie
Załączniki
.jpg
.jpg
zapis.vi
.vi
(13.25 KiB) Pobrany 364 razy
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: zapis do sheet exel

Post autor: dzojstik22 »

Witam,
odnośnie pytania nr 1 być może pomocny będzie poniższy plik. Naciskasz przycisk zapisz i sam wpisujesz nazwę i rozszerzenie np. 7.xls
odnośnie pytania 3: Datę można przekonwertować ze string na number- patrz drugi plik
Załączniki
data.vi
(9.21 KiB) Pobrany 353 razy
Untitled 1.vi
(9.37 KiB) Pobrany 352 razy
oktan

Dziękuje za pomoc. Czy dało by radę zapisać .vi dla LV 2010 ;) albo zrobić jpg struktury. Póki co udało mi się (ad 1 i 3) wymyślić coś takiego (załącznik). pozdrawiam
Załączniki
zapis - Kopia.vi
(18.34 KiB) Pobrany 345 razy
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

zapis do sheet exel

Post autor: ksyhu »

Cześć,

uporządkuj trochę kod. Przy bloczku Get Data/Time 'data format' jest typu enum - utwórz stałą wartość. W zasadzie co do pkt1 jest to jakaś metoda. Ja w sumie bym dał Shift Register i zmiana daty jako warunek do case. Poza tym nie ma sensu rozbijać wpisywania danych do tabeli na dwie struktury case. Co do drugiego pkt... Kontrolka > Data Operations > Make Current Value Default. W trójce możesz po prostu usunąć znaki nie będące cyframi i użyć konwersji do liczby (do postaci np. 11022011). Powodzenia.
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: dzojstik22 »

Na prośbę oktana zamieszczam screeny:
Załączniki
02.jpg
01.jpg
oktan

zapis do sheet exel