Witam
Mam problem z przesłaniem wartości liczby zespolonej a+jb , z jednego programu do drugiego. Założenia są takie : w jednym programie ustawiam wartość liczby zespolonej którą chcę przesłać, zaś w drugim chcę tą wartość wyświetlić. W jaki sposób jestem w stanie to wykonać ? W załączniku przesyłam screena z tego co udało mi się do tej pory wykonać, niestety problem jest z wyświetleniem wartości urojonej.
Program w Lab viev wykorzystujący protokół TCP
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: Program w Lab viev wykorzystujący protokół TCP
Witaj na forum!
Przy wysyłaniu zrobiłeś rzutowanie complexa na string, a potem stringa na doubla. Stąd się część urojona ulotniła. Prawy klik na stałą wchodzącą do Type Cast w "TCP Przychodzące..." i wybierasz Representation -> CTX (w ostatnim rzędzie). Patrz też załącznik.
Przy wysyłaniu zrobiłeś rzutowanie complexa na string, a potem stringa na doubla. Stąd się część urojona ulotniła. Prawy klik na stałą wchodzącą do Type Cast w "TCP Przychodzące..." i wybierasz Representation -> CTX (w ostatnim rzędzie). Patrz też załącznik.
- Załączniki
-
- kompleks.vi
- 8.6
- (5.09 KiB) Pobrany 189 razy
-
- kompleks.vi
- (6.63 KiB) Pobrany 169 razy
Re: Program w Lab viev wykorzystujący protokół TCP
Witam ponownie
Zrobiłem tak jak napisałeś , lecz dalej coś nie jest do końca okej, ponieważ nie wyświetla mi wartości zespolonej
Jest w stanie ktoś powiedzieć co dalej robię nie tak, ewentualnie poprawę
W załączniku przesyłam moje 2 programy.
Pozdrawiam
Zrobiłem tak jak napisałeś , lecz dalej coś nie jest do końca okej, ponieważ nie wyświetla mi wartości zespolonej

Jest w stanie ktoś powiedzieć co dalej robię nie tak, ewentualnie poprawę
W załączniku przesyłam moje 2 programy.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- TCP Przychodzac2linie.vi
- (6.06 KiB) Pobrany 169 razy
-
- TCP Wychodzace2 linie.vi
- (7.47 KiB) Pobrany 173 razy
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Program w Lab viev wykorzystujący protokół TCP
W obrazkach załączonych widać, że odczytujesz 8 bajtów. Proponuję w pętli wysyłającej sprawdzić najpierw jaka jest długość wysyłanego stringa (String Length z palety String). Najlepiej też założyć sondę (probe) na drut wchodzący do bloczka TCP Write oraz na drut wychodzący z bloczka TCP Read (w drugiej pętli). Na "oko" porównać czy są identyczne. Możliwe, że nie czytasz wszystkiego i stąd jest problem.