Witam.
Dzięki za odpwoeidź poradziłem sobie już z tworzeniem odrębnych VI.
Mam natomiast problem z taką funkcją (załącznik) .
Niestety nie działa , nic się nie pojawia .
Pozdrawiam.
Ps juz sobie poradziłem.
Dziękuje i pozdrawiam.
Nowy problem = Nowy temat. Proszę się stosować do tej zasady. Pitol
Problem z odczytem po RS
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Jak stworzyć własny "klocek".
To z pewnością działa... tak jak jest narysowane. Możesz nie zdążyć zobaczyć wyniku odczytu bo za każdym razem, czy udało się coś odczytać czy nie aktualizujesz swój string indicator, aktualizuj go tylko wtedy gdy będzie coś rzeczywiście odczytane z portu (Wrzuć wpis do string w strukturę case).
P.S.
Nie doczytałem postu do końca...
P.S.
Nie doczytałem postu do końca...

Ostatnio zmieniony 27 sty 2012 19:21 przez AGF, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Problem z odczytem po RS
Witam
Mam jeszcze takie pytanie jak powinno się w sposób elegancki (tak by nie zajmować procesora w 100% pętlą while) odbierać ciągle napływające dane tak by ich nie gubić . W mikroprocesorach mam przerwanie od nadejścia znaku . W buildierze C++ mam "event" działający na podobnej zasadzie. Tutaj spodziewałem się czegoś podobnego jednak w "struct event " nie moge się dopatrzeć wywłaszczenia od nadejścia znaku.
Pozdrawiam.
Mam jeszcze takie pytanie jak powinno się w sposób elegancki (tak by nie zajmować procesora w 100% pętlą while) odbierać ciągle napływające dane tak by ich nie gubić . W mikroprocesorach mam przerwanie od nadejścia znaku . W buildierze C++ mam "event" działający na podobnej zasadzie. Tutaj spodziewałem się czegoś podobnego jednak w "struct event " nie moge się dopatrzeć wywłaszczenia od nadejścia znaku.
Pozdrawiam.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Jest coś takiego, jak Event Handling (paleta Instrument I/O -> VISA -> Advanced). W załączniku posklejany z tego program. Nie mam chwilowo jak tego przetestować i sam widzę to pierwszy raz na oczy, więc daj znać, czy to działa 

- Załączniki
-
- event.vi
- (12.8 KiB) Pobrany 236 razy
Problem z odczytem po RS
Niestety nie działa . Zauważylem że nie ma tu konfiguracji portu może w tym jest problem czy wystarczy sam numer portu? .
p.s Nie działanie obiawia się jakimś błedem.
p.s Nie działanie obiawia się jakimś błedem.
Pobawiłem się nieco tymi eventami i wyszło mi coś takiego jak w załączniku.
Nie wszystko do końca rozumiem ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze obciązanie procesora spadło do poziomu nie zauważalnego .
Chiałem prosić o sprawdzenie czy zbytnio nie kombinowałęm i czy czegoś nie można zrobić prościej acha i jak zrobić aby dioda świeciła przez jakiś czas tak aby także nie zajmować nie potrzebnie całego czasu procesora i było to widoczne.
Nie wszystko do końca rozumiem ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze obciązanie procesora spadło do poziomu nie zauważalnego .
Chiałem prosić o sprawdzenie czy zbytnio nie kombinowałęm i czy czegoś nie można zrobić prościej acha i jak zrobić aby dioda świeciła przez jakiś czas tak aby także nie zajmować nie potrzebnie całego czasu procesora i było to widoczne.