Witam.
W temacie LabView jestem całkowitym laikiem.
Programuje procesory Stm32 i avr a także builder C++.
Podstawą moich wszystkich programów będzie komunikacja z procesorem.
Na początek chciałbym załatwić obsługę com'a (z tym sobie powinienem poradzić) zbudować interfejs odbierający/wysyłający ramki a na końcu liczący CRC.
Z procesora będe odczytywał wskazania z 3 kanałów ADC oraz stan wejściowego portu cyfrowego.
Wysyłał będe stan portu wyjściowego oraz parametry PWM czy co tam jeszcze potem będe potrzebował.
Chodzi mi o to , ze nie wiem jak to zrobić by ta cała procedura obsługi procesora była w formie jakiegoś "klocka". Tak abym miał łatwy dostęp do jego rejestrów WYJ/WEJ odpowiedzialnych oczywiście za to co odbieram i co odczytuje z procesora.
Moje pytanie : jak tego dokonać jak utworzyć projekt który pozwolił by mi zbudować niezależny bloczek do wykorzystania później w innych projektach coś jak uniwersalną bibliotekę.
Pozdrawiam.
Jak stworzyć własny "klocek".
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Jak stworzyć własny "klocek".
Witam.
Oczywiście wszystko o czym myślisz da się zrobić. Jeżeli już wykonałeś pierwsze kroki z LV to możesz zapoznać się z subvi's, czyli tworzeniem podprogramów. Polecam link: http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-2452, tak w ogóle to na youtube także można sporo kursów znaleźć.
Oczywiście LV umożliwia tworzenie też prawdziwych bibliotek (specyficznych dla Labview i dll), ale wyjściem do ich tworzenia są zawsze subvi-e.
Pozdrawiam
Andrzej
Oczywiście wszystko o czym myślisz da się zrobić. Jeżeli już wykonałeś pierwsze kroki z LV to możesz zapoznać się z subvi's, czyli tworzeniem podprogramów. Polecam link: http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-2452, tak w ogóle to na youtube także można sporo kursów znaleźć.
Oczywiście LV umożliwia tworzenie też prawdziwych bibliotek (specyficznych dla Labview i dll), ale wyjściem do ich tworzenia są zawsze subvi-e.
Pozdrawiam
Andrzej