transmisja RS

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
sovolex
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

transmisja RS

Post autor: sovolex »

Witam,
Mam problem ze znalezieniem rozwiązania do automatycznego rozpoznawania prędkości transmisji danych odbieranych przez RS.
Próbowałem prędkość ustalić po czasie trwania bitu START (logiczne 0), jednakże może wystąpić sytuacja, że zaraz po bicie START wystąpi zero w sekwencji danych i rozpoznanie długości trwania bitu nie będzie możliwe. :-?
Ma ktoś jakiś pomysł?
milten
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: transmisja RS

Post autor: milten »

Zależy od tego co będziesz odbierał.
Jeżeli sam możesz sobie to ustalić, to spróbuj wysłać jeden bajt 10101010. I próbować każdego BaudRate dopóki nie rozpoznasz poprawnych danych.
Inny sposób, to sprawdzanie CRC lub innego mechanizmu kontroli bitów. Jeżeli wyślesz coś na odpowiednim BR do drugiego urządzenia to on odpowie jedynie jak wysyłasz to z dobrym BR. Jeżeli wiesz, że urządzenie wysyła coś cyklicznie, to Ty sprawdzasz odebrane i liczysz czy dane są poprawne, czy nie.

Ogólnie sposób z kontrolą bitów jest lepszy i pewniejszy, ale jednak trudniejszy w implementacji.
Obrazek
Grzesiek080
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: transmisja RS

Post autor: Grzesiek080 »

Twój sposób wydaje mi się najlepszy. Mój kolega zajmujący sie hardware czesto bawi sie różnymi standardami trasmisji i robi to dokładnie w ten sam sposób jak ty to robisz z tą różnica że szuka najkrótszego stanu ( sprawdza to oscyloskopem) . Ale nie wiem w czy posiadasz jakąś karte analogową żeby można było zrobic akwizycje. Ogólnie z tego co mi mówił ( mój kolega) to zawsze udawało mu sie określic parametry predkości transmisji mierzac długość najkrótszego stanu, wiec trzymaj sie tego co wczesniej robiłes.
ODPOWIEDZ