Odczyt z rs-232, problem z rozróżnieniem znaku pomiaru

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
makman66
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: makman66 »

Cześć.
Stworzyłem aplikację polegającą na odczycie danych z rs-232. Wszystko działa ok, tzn. mam problem z określeniem znaku "+" lub "-" danego pomiaru. Program przesyła mi 14 bajtów danych, za wartość dodatnią lub ujemną odpowiada 10 bajt odpowiednio "1" znak dodatni, "0" znak ujemny. Jest to 10 znak danych (format string), myślałem może jakąś instrukcje warunkową na dany bajt? Mógłby ktoś mi chociaż polecić w czym szukać?
Awatar użytkownika
ksyhu
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: ksyhu »

Jeżeli już masz łańcuch danyc to wyłuskujesz dziesiąty znak (String > string subset). porównujesz np z zerem (Numeric > Equal?) za pomocą tego co dostajesz dokonujesz wyboru (Numeric > Select) i wysyłasz +/- lub +1/-1 zależnie do czego chcesz to użyć.
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.
Awatar użytkownika
darkon
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: darkon »

Polecam funkcję String To Byte Array. Dostajesz tablicę z kodami ASCII każdego ze znaków w stringu.
Pomogłem?... pochwal mnie :)
makman66
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Odczyt z rs-232, problem z rozróżnieniem znaku pomiaru

Post autor: makman66 »

Dzięki za wskazówki, poradziłem już sobie:).
ODPOWIEDZ