zapis danych do tablicy
zapis danych do tablicy
Mam pytanie w jaki sposób można zapisać bity do tablicy, aby wszystkie bity były w jednym polu, a nie każdy bit w osobnym?
Re: zapis danych do tablicy
Możesz tablicę bitów zamienić na stringa i tak go przechowywać w nowej tablicy stringów a w razie potrzeby funkcją odwrotną powrócić do tablicy bitów.
Te funkcje to " String To Byte Array" i "Byte Array To String"
Pozdro
Te funkcje to " String To Byte Array" i "Byte Array To String"
Pozdro
- Załączniki
-
- LB.png (5.41 KiB) Przejrzano 8196 razy

zapis danych do tablicy
Bardziej chodzi mi o to jak zamienić bajt o sekwencji: 01100001 na literę "a". Jak wstawię sekwencję tych bitów do tablicy i użyję "Byte Array To String" to w indykatorze "string" nie wyświetla się litera "a" 

- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
zapis danych do tablicy
A sekwencję 0011010 masz w jakiej postaci? String? Numeric?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Zrobiłem coś takiego tak na szybkości nie wiem czy o to ci chodzi . Ale działa np dla wartości 49(dec) robi "1" czyli prawidłowo.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
zapis danych do tablicy
Kolega Grzesiek080 zaraz dostanie po uszach. Po co Ci Selector, jeśli wyjście z bloczka Not Equal To 0 będzie zwracać wartość TRUE/FALSE ???
-
- Kontakt:
No tak faktycznie. Coś musiało mnie zaślepić. Oczywiscie selector jest niepotrzebny tak samo jak pętla.
Ale koncepcja jest chyba ok.
Ale koncepcja jest chyba ok.
zapis danych do tablicy
Koncepcja moim zdaniem również jest ok. Teraz kolejna zagadka jak zrobić, żeby po dodawaniu w pętli kolejnych bajtów, znaki odpowiadające tym bajtom wyświetlane były w indykatorze "string" jeden obok drugiego.
-
- Kontakt:
To samo co wyżej zapropnowałem umieść w pętli for loop zrob tablice dwu-wymiarowa i dodawaj kolejne znaki uzywajac shift register + concentrate string