Zmiana kroku obserwacji.

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
8szymon8
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Zmiana kroku obserwacji.

Post autor: 8szymon8 »

Witam wszystkich po raz 1wszy :)
Z LabView zacząłem pracować co nie co na studiach i teraz nadeszła pora na zmierzenie się z projektem inżynierskim właśnie w LV.
Mam problem zmienić krok obserwacji na wykresie. A dokładniej każda próbka z pętli while będzie pojawiać się na wykresie przyjmijmy że co 60 sek. Program tworzę w formula node która jest w pętli while. W Formula node dopisałem jeszcze jednego while'a który powinien mi opóźniać wysyłanie danych do wykresu.

Kod: Zaznacz cały

//step of observation 60 s
int i = 6000;
float h = 0.01
while(i >= 0) 
{
T_k= T_k +h*(((F_1*(T_in-T_k))/Vk)+(P-(k*A*(T_k-T_p))/(Vk*Density*cw)));
T_p = T_p + h*(F_hot*T_hot+F_cold*(-1)*T_cold-(F_hot+(-1)*F_cold)*T_p+k*A*(T_k-T_p))/V;
i--;
}
Program działa tylko że wykres tworzy się tak samo jak bez while'a (prędkość iteracji).

Co powinienem zmienić by otrzymać dany efekt.
Mam nadzieję że zrozumiale opisałem swój problem.
Pozdrawiam Szymon :)
pavloo88
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Zmiana kroku obserwacji.

Post autor: pavloo88 »

Witam,

Na wstępie powiem że nie jestem wetereanem w Labview i walcze z nim od niedawna.
Co do twojego przypadku to mogę podpowiedzieć tyle, że gdy w twoim przypadku wykres masz na "Wavefron Chart" to możesz użyć bloczka "Wait Until Next ms Multiple" dostępnego w Programming->Timing, podepnij pod niego klikajac prawym na wejscie i Create->Control i dobierz wartość :) Może to zadziała.
8szymon8
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Zmiana kroku obserwacji.

Post autor: 8szymon8 »

Problem już został rozwiązany drogą dedukcji. a może trochę szczęściem.

Aby outputy z Formula Node na wykresie pojawiały się co sekundę w moim przyadku musiałem wywołać wewnętrzną pętlę 6 000 000 razy.
ODPOWIEDZ