Tworzenie wykresu Waveform Graph z tablicy
Mam tablicę w której w pierwszej kolumnie wpisuję date/godzinę używając Get Date/Time In Seconds. W pozostałych 8 kolumnach mam wartości pomiarów (każda kolumna odpowiada oddzielnemu przebiegowi). Tablica powiększa (rośnie liczba wierszy) się wraz z liczbą przychodzących danych. W do wykresu wrzucam zawartość tablicy pomijając kolumnę pierwszą, dzięki czemu mam przebiegi, niestety oś czasu nie odpowiada rzeczywistym wartościom. Wiem, że można użyć XScale.Multiplier do wyskalowania odstępu między kolejnymi punktami na wykresie, niestety odstępy te (czasowe)są u mnie zmienne. Chcę oczywiście mieć na wykresie punkty wraz z godziną zrobienia pomiaru. Jak to uzyskać? Tzn jak zrobić żeby graf rozpoznawał pierwszą kolumnę jako zbiór argumentów (dziedzinę).
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Tworzenie wykresu Waveform Graph z tablicy
Wykresy chart i graph nie nadają się do wyświetlania sygnałów nieregularni próbkowanych w czasie. Użyj raczej XY Grapah i bloczka build XY Graph. Tu po prostu wprowadzasz tablice 1-D X i Y ...gotowe.
Moje ułożenie tablicy z danymi (dane przykładowe) fot
Czy mam to zrobić bloczkiem Index Array? Rozciągając go tak, żeby wyprowadzać dwie tablice? No ale wtedy Y będzie miała więcej wymiarów bo jest w nim więcej przebiegów.. Czy ma tu znaczenie w jaki sposób będą zorientowane te tablice (pionowo czy poziomo?)
Czy mam to zrobić bloczkiem Index Array? Rozciągając go tak, żeby wyprowadzać dwie tablice? No ale wtedy Y będzie miała więcej wymiarów bo jest w nim więcej przebiegów.. Czy ma tu znaczenie w jaki sposób będą zorientowane te tablice (pionowo czy poziomo?)
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: Tworzenie wykresu Waveform Graph z tablicy
Najprościej jest dodawać nowe wiersze przy pomocy Insert Into Array. Jeśli jednak aplikacja ma działać przez dłuższy czas (parę dni, tygodni) to lepiej jest zaalokować tablicę to spodziewanego wymiaru (najlepiej wartością NaN) i dodawać (zastępować) kolejne wiersze funkcją Replace Array Subset.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Nie wiem dlaczego wcześniej nie działało ale już jest ok. Dzięki za podpowiedź
- Załączniki
-
- graph.JPG (12.84 KiB) Przejrzano 7442 razy