Witajcie, jest to prośba o pomoc od dziewczyny która nieźle się wkopała z wyborem pracy inż. i teraz potrzebuje wsparcia. Praca, którą mam napisać okazała się pracą opartą na środowisku LabView, o którym mam średnie pojęcie. Jednak do rzeczy. Buduje układ badający fale ultradźwiękowe, a dokładniej ich drogę od nadajnika do odbiornika po zmianie kąta padania. Nadajniki obracają się wraz z ruchomym stolikiem o 360 stopni. Dane zbieram poprzez kartę pomiarową NI USB-6009 i odczytuje je w LabView. No i tutaj zaczyna się problem, ponieważ muszę stworzyć program odczytujący te dane, porównujący je następnie ukazujący zmiany zachodzące podczas obrotu stolika. Mam już stworzoną podstawę w DAQ Assistant i teraz muszę ją rozbudowac, ale kompletnie nie wiem jak mam ruszyć. Jakieś pomysły? Będę wdzięczna za pomoc.
P.s. mam nadzieję, że nie popełniłam jakiejś gafy już na samym początku.
Prośba o pomoc
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Prośba o pomoc
Witamy na forum.
Na początku masz już przewagę, bo jesteś dziewczyną.
Do rzeczy, nie do końca rozumiem w czym masz problem. Podstawę masz, czyli umiesz pobierać dane z karty do LabView. Myślę, że reszta do już "matematyka" (co z tych danych wynika ... ;) ) ubrana w odpowiedni kod LabView, a założenia teoretyczne do tej "matematyki" dostaniesz lub już dostałaś od promotora. Później zabawa z interfejsem do tej "matematyki" i tu pewnie również promotor Ci podpowie co gdzie i jak pokazać.
... choć może się mylę i problem jest już w zbieraniu danych z karty?
Może pokaż to co już masz.
nacudja pisze:
P.s. mam nadzieję, że nie popełniłam jakiejś gafy już na samym początku.

Na początku masz już przewagę, bo jesteś dziewczyną.
Do rzeczy, nie do końca rozumiem w czym masz problem. Podstawę masz, czyli umiesz pobierać dane z karty do LabView. Myślę, że reszta do już "matematyka" (co z tych danych wynika ... ;) ) ubrana w odpowiedni kod LabView, a założenia teoretyczne do tej "matematyki" dostaniesz lub już dostałaś od promotora. Później zabawa z interfejsem do tej "matematyki" i tu pewnie również promotor Ci podpowie co gdzie i jak pokazać.
... choć może się mylę i problem jest już w zbieraniu danych z karty?
Może pokaż to co już masz.
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Prośba o pomoc
Dobresmiga pisze: Na początku masz już przewagę, bo jesteś dziewczyną.

A tak na poważnie, to witaj nacudja na forum. Jako, że mam podobno strzec prawa i porządku na tym forum to proszę zmienić temat wątku. "Prośba o pomoc" jest zbyt ogólna i nie opisuje w żaden sposób z czym masz problem. Temat ma w miarę dokładnie, w kilku słowach definiować problem.
Co do Twojego opisu to musisz nam więcej szczegółów podać: co masz już zrobione, z czym masz dokładnie problem. Najlepiej załącz kod, tak jak smiga pisał.