Prośba o pomoc

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
nacudja
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Prośba o pomoc

Post autor: nacudja »

Witajcie, jest to prośba o pomoc od dziewczyny która nieźle się wkopała z wyborem pracy inż. i teraz potrzebuje wsparcia. Praca, którą mam napisać okazała się pracą opartą na środowisku LabView, o którym mam średnie pojęcie. Jednak do rzeczy. Buduje układ badający fale ultradźwiękowe, a dokładniej ich drogę od nadajnika do odbiornika po zmianie kąta padania. Nadajniki obracają się wraz z ruchomym stolikiem o 360 stopni. Dane zbieram poprzez kartę pomiarową NI USB-6009 i odczytuje je w LabView. No i tutaj zaczyna się problem, ponieważ muszę stworzyć program odczytujący te dane, porównujący je następnie ukazujący zmiany zachodzące podczas obrotu stolika. Mam już stworzoną podstawę w DAQ Assistant i teraz muszę ją rozbudowac, ale kompletnie nie wiem jak mam ruszyć. Jakieś pomysły? Będę wdzięczna za pomoc.

P.s. mam nadzieję, że nie popełniłam jakiejś gafy już na samym początku.
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Prośba o pomoc

Post autor: smiga »

Witamy na forum.
nacudja pisze:
P.s. mam nadzieję, że nie popełniłam jakiejś gafy już na samym początku.
:)
Na początku masz już przewagę, bo jesteś dziewczyną.

Do rzeczy, nie do końca rozumiem w czym masz problem. Podstawę masz, czyli umiesz pobierać dane z karty do LabView. Myślę, że reszta do już "matematyka" (co z tych danych wynika ... ;) ) ubrana w odpowiedni kod LabView, a założenia teoretyczne do tej "matematyki" dostaniesz lub już dostałaś od promotora. Później zabawa z interfejsem do tej "matematyki" i tu pewnie również promotor Ci podpowie co gdzie i jak pokazać.
... choć może się mylę i problem jest już w zbieraniu danych z karty?
Może pokaż to co już masz.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Prośba o pomoc

Post autor: Pitol »

smiga pisze: Na początku masz już przewagę, bo jesteś dziewczyną.
Dobre :)

A tak na poważnie, to witaj nacudja na forum. Jako, że mam podobno strzec prawa i porządku na tym forum to proszę zmienić temat wątku. "Prośba o pomoc" jest zbyt ogólna i nie opisuje w żaden sposób z czym masz problem. Temat ma w miarę dokładnie, w kilku słowach definiować problem.
Co do Twojego opisu to musisz nam więcej szczegółów podać: co masz już zrobione, z czym masz dokładnie problem. Najlepiej załącz kod, tak jak smiga pisał.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
ODPOWIEDZ