Witam,
Piszę pracę magisterską na temat LabVIEW. Jeden z rozdziałów będzie o wykorzystaniu LV przez polskie firmy. W związku z tym mam do was prośbę.
Jeżeli w Twojej firmie używa się LV, napisz mi parę zdań, do czego używacie może być nazwa firmy i skąd, lub np województwo (niektórzy mogą niechcieć podać takich info - wiadomo o co chodzi:P), i dlaczego wybraliście akurat LV a nie inne rozwiązania.
Możecie wysłać na emaila: ukasz.er@gmail.com lub na PW.
Będę wam po stukroć wdzięczny.
POzdrawiam, Łukasz
Praca na temat LabVIEW prośba do użytkowników,pracowników...
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Witaj
Czy są szansa na to, że udostępnisz potem swoją pracę szerszemu gronu np. poprzez to forum?
bogdani
Czy są szansa na to, że udostępnisz potem swoją pracę szerszemu gronu np. poprzez to forum?
bogdani
No wydaje mi się, że nie będzie z tym problemu
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Witaj
Nie podam ci odpowiedzi, ale miejsce gdzie znajdziesz informacje na ten temat: ni.com/casestudies.
Nie podam ci odpowiedzi, ale miejsce gdzie znajdziesz informacje na ten temat: ni.com/casestudies.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Re: Praca na temat LabVIEW prośba do użytkowników,pracowników...
Dziękuję, nie ma tutaj jednak chyba wszystkich, wiem że na pewno jeszcze PESA w Bydgoszczy używa, może ktoś z forum tam pracuje?Nowszy pisze:Witaj
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Witaj,
oczywiście, że nie ma tam wszystkich - pełna lista klientów firmy stanowi tajemnicę handlową.
oczywiście, że nie ma tam wszystkich - pełna lista klientów firmy stanowi tajemnicę handlową.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
A ja odpowiem tutaj, jako że jest to okazja do tylko trochę bezczelnej reklamy
Rzeczy do których wykorzystuje się u nas LabVIEW (w kolejności ważności, jakby zsumować czas przeznaczany na poszczególne punkty, to kolejność byłaby z grubsza odwrotna):
A wybraliśmy je niejako przypadkiem, bo potrzebowaliśmy urządzenia typu DAQ o bardzo określonych parametrach i znaleźliśmy niemal idealnie pasujące akurat w NI. LabVIEW było trochę na przyczepkę do DAQ i tak to poszło...
Firma nazywa się SKA Polska i mieści się w Warszawie
Rzeczy do których wykorzystuje się u nas LabVIEW (w kolejności ważności, jakby zsumować czas przeznaczany na poszczególne punkty, to kolejność byłaby z grubsza odwrotna):
- oprogramowanie stanowisk pomiarowych i badawczych (sterowanie, akwizycja danych, interface użytkownika)
- modelowanie matematyczne zjawisk fizycznych (w sensie implementacji metod numerycznych do konkretnych zagadnień) i wizualizacja wyników
- pomiary i przetwarzanie danych "na kolanie" - jeżeli trzeba jednorazowo zmierzyć i zanalizować coś konkretnego, bardzo łatwo można na szybko taki programik w LV napisać
- Optymalizacja najprzeróżniejszych rzeczy - np. kształt zwierciadła wklęsłego , geometrii czworoboku przegubowego pod realizację zadanej trajektorii, parametrów sterujących algorytmami przetwarzania danych. Raz optymalizowałem nawet procedurę optymalizacyjną.
- Symulacja urządzeń generujących jakieś dane - jeżeli budujemy jakieś urządzenie pomiarowe i jednocześnie oprogramowujemy go po stronie PC, to napisanie symulatora takiego urządzenia pozwala rozpocząć prace nad oprogramowaniem, zanim będzie gotowa elektronika.
- Prototypowanie algorytmów, które potem są implementowane w jakimś klasycznym języku, albo na mikrokontrolerze.
- Wszelkie pomocnicze programiki, czy to do zrobienia obliczeń na szybko, czy do wygenerowania serii wykresów, czy innych obrazków, digitalizacji wykresów i takich głupot jak hurtowe zamienianie przecinków na kropki w plikach z danymi
A wybraliśmy je niejako przypadkiem, bo potrzebowaliśmy urządzenia typu DAQ o bardzo określonych parametrach i znaleźliśmy niemal idealnie pasujące akurat w NI. LabVIEW było trochę na przyczepkę do DAQ i tak to poszło...
Firma nazywa się SKA Polska i mieści się w Warszawie
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: Praca na temat LabVIEW prośba do użytkowników,pracowników...
W PESA co prawda nie pracuje, ale słyszałem od pewnego przedstawiciela NI że tam używają labview w aplikacjach DSA (sound and vibration), pomiary wibracji pojazdów szynowych i ich części itp.