Zmiana fazy sygnału
Zmiana fazy sygnału
Potrzebuję pomocy, chciałbym się od was dowiedzieć w jaki sposób mogę zmienić fazę wygenerowanego sygnału. Wiem, że mogę zmienić fazę ręcznie, lub przy pomocy wprowadzania danych przy linii Phase w bloczku Generate Signal, jednak nie o to chodzi. Chodzi o to, żeby zmienić fazę np. o 90 stopni, która jest na wyjściu z tego bloczka. Nie mogę ingerować w jego wejścia. Proszę o pomoc
Zmiana fazy sygnału
Na prawde nikt nie zna zadnej wskazowki?
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Zmiana fazy sygnału
Witaj
twoje pytanie jest zbyt ogólne - dlaczego nie chcesz wykorzystywać wejść bloczka Generate Signal? Podaj kawałek kodu który pokazuje co chcesz zrobić, a my coś pomożemy
twoje pytanie jest zbyt ogólne - dlaczego nie chcesz wykorzystywać wejść bloczka Generate Signal? Podaj kawałek kodu który pokazuje co chcesz zrobić, a my coś pomożemy
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
Re: Zmiana fazy sygnału
Podgląd mojego projektu zamieszczam w linku poniżej. Problem polega na tym: na zdjęciu widać parę wygenerowanych sygnałów: parę sygnałów Ir (prąd składowej rezystywnej) i jeden sygnał Ic(prąd składowej pojemnościowej), następnie na zdjęciu widać jak prądy Ir składają się w jeden, a następnie złożone prądy Ir składają się z prądem Ic w jedną całość. Wszystko jest podłączone do paru spectrogramów. Moim zadaniem jest udowodnic, że za pomocą paru operacji, zaczynając od detekcji częstotliwości, znalezienia szczytów wierzchołków, PRZESUNIĘCIA W FAZIE, itd, mogę dodany ze wszystkich składowych prąd doprowadzić do stanu, w którym z powrotem mam prąd złożony z prądów Ir oraz prąd Ic. Dlatego nie mogę ingerować w wejście bloczka, żeby mieć podgląd na wykresie, czy wejscia i wyjścia ( po paru operacjach) będą sie pokrywać.
Ponawiam pytanie, chociaz wskazowki?
-
Odpowiedzi nie mam ale wskazówka a raczej próba pomocy ode mnie wygląda tak :
Proponuje zastosować filtr coś jak wtórnik przesuwający fazę w zadanym paśmie. Nie wiem czy to dobry pomysł ale ja bym tak spróbował.
Mogę pomóc takie coś stworzyć ale dopiero w niedzielę.
Proponuje zastosować filtr coś jak wtórnik przesuwający fazę w zadanym paśmie. Nie wiem czy to dobry pomysł ale ja bym tak spróbował.
Mogę pomóc takie coś stworzyć ale dopiero w niedzielę.
-
Proszę, na szybkości zrobiłem coś takiego, robiłem szybko więc jest napisany brzydko ;) No ale sama idea jest zawarta mam nadzieje że pomogłem, przesunięciem fazy możesz sterować za pomocą rządu filtrów, ale to nie jest jedyny sposób a jedynie najszybsza realizacja rozwiązania twojego problemu, na pewno nie jest zbyt optymalna ale pokazuje sam fakt możliwości sterowania fazą. For wykonuje się dwa razy aby "rozpędzić" filtry . Połączenie kaskadowe pokazuje jak przesuwać fazę. czasem wskaźniki mogą pokazywać błędnie przesunięcie (trzeba dodać lub odjąć 180 stopni) ale z racji pisania pod presją czasu pozwoliłem sobie nie rozwiązywać tego problemu. Nie robiłem SubVI abyś mógł zobaczyć ideę. W razie pytań pisz. Polecam doczytać o filtrach i sygnałach gdyż ja sam troszeczkę kuleje w tej dziedzinie.
Pozdrawiam,
P.G
Pozdrawiam,
P.G
- Załączniki
-
- przesuwaniefazy.vi
- wersja 86
- (20.82 KiB) Pobrany 394 razy
-
- przesuwaniefazy.vi
- (37.25 KiB) Pobrany 373 razy
Pomysł Przemogi bardzo dobry, jednak nie sprawdza się na moim sygnale. Za pomoc wielkie dzieki.
Wpadlem na cos takiego:
[IMG=http://img841.imageshack.us/img841/1169/przes.png][/IMG]
[IMG=http://img341.imageshack.us/img341/9320/przes2.png][/IMG]
Sygnał przesunął się o 1/4 okresu, czyli to co chciałem osiągnąć, jednak w tyle wyzerował wartości Y, w czym leży błąd, ma ktoś pomysł?
Wpadlem na cos takiego:
[IMG=http://img841.imageshack.us/img841/1169/przes.png][/IMG]
[IMG=http://img341.imageshack.us/img341/9320/przes2.png][/IMG]
Sygnał przesunął się o 1/4 okresu, czyli to co chciałem osiągnąć, jednak w tyle wyzerował wartości Y, w czym leży błąd, ma ktoś pomysł?