Próbkowanie i kwantyzacja sygnału prostokątnego

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Robertolog
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Robertolog »

Witam. Jestem kompletnie zielony z LabVIEW, a chciałbym zrobić próbkowanie i kwantyzację sygnału prostokątnego (potrzebuję do szkoły wykres sygnału prostokątnego, po próbkowaniu i po kwantyzacji). I teraz moje pytanie: czy idzie to zrobić? Jeśli tak to czy ktoś może mi opisać po kolei co mam zrobić w tym programie, aby otrzymać najpierw sygnał po próbkowaniu, a następnie po kwantyzacji? Najlepiej (dla mnie)jakby to był gotowy projekt, abym tylko musiał zmieniać częstotliwość próbkowania i kwantyzacji.
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: Próbkowanie i kwantyzacja sygnału prostokątnego

Post autor: Pitol »

Witaj na forum,

Jeśli chodzi o Twój problem, to oczywiście "idzie to zrobić", tylko wszystko zależy, co dokładnie chcesz. Czy ten sygnał chcesz próbkować z jakiejś karty czy chcesz go symulować? Po drugie, forum nie jest od prowadzenia Cię za rękę krok po kroku ale od udzielania porad. Oczywiście ktoś mógłby przygotować Ci taki program ale musisz sobie zdawać sprawę, że za darmo to nic nie ma. Jeśli jednak chcesz to zrobić sam, to musisz zadawać konkretne pytania.

Jeśli chcesz ten sygnał symulować to w LabVIEW jest chyba paleta Signal Generation (nie pamiętam, a nie mam LV pod ręką). Tam możesz poszukać odpowiednich bloczków do generowania różnych sygnałów. Jest też paleta do manipulacji tymi sygnałami, ale kompletnie zapomniałem jak się nazywa.
Możesz również skorzystać z Find Examples. Jest tam dość sporo przykładów. Możliwe, że i przykład Twojego (lub zbliżonego) zagadnienia.
Zacznij od zabawy z sygnałami, popróbuj, pokombinuj. Jak natrafisz na problem to wtedy pisz na forum, ale konkretny problem, a nie ogólny post "potrzebuję programu", bo wtedy to nadaje się bardziej do działu "Dam Pracę".
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Robertolog
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: Robertolog »

Zrobiłem kwantyzację sygnału prostokątnego:
1.vi
(46.65 KiB) Pobrany 400 razy
Mam nadzieję, że jest to poprawnie zrobione. Teraz pytanie, jak mogę zrobić proces odwrotny do kwantyzacji z otrzymanego sygnału? I czy idzie pokazać na wykresie próbkowanie sygnału?
ODPOWIEDZ