regulacja predkosci i compactRio

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Renee
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: Renee »

Witam wszystkich forumowiczow.

Zwracam sie z ogolnym pytaniem do tej czesci z nich, ktora swoja przygode z Labview zaczela juz jakis czas temu, jak i do tych rownie raczkujacych jak ja, ale z lepszym przygotowaniem elektroniczno-elektyczno-automatycznym. :)

Mam do dyspozycji compactRio 9014, modelarski silnik bezszczotkowy 18V, uzywam Scan Engine.
Chce osiagnac: czytanie i regulowanie predkosci silnika.

Niestety nie jestem elektronikiem, elektrykiem czy automatykiem wiec jest mi dosc trudno okreslic jakie inne dane pomoga sprecyzowac problem. Prosze, jednak nie zakladac, ze forum jest moim pierwszym miejscem szukania pomocy. Mam za soba sporo tygodni spedzonych na wertowaniu literatury, przykladow, postow, schematow itp. :( Niestety brak wiedzy teoretycznej w tym temacie nie pozwala mi jeszcze na "poukladanie" zdobytych informacji.
Nie oczekuje gotowych rozwiazan, (jest to nie dydaktyczne :) ) tylko wskazowki pozwalajacej mi na skupieniu sie we wlasciwym kierunku zamiast bladzenia w malinach ;)

Dziekuje za kazda odpowiedz i przepraszam za brak polskich liter.

Pozdrawiam
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Post autor: bogdani »

Witaj

Myślałeś już może o takim rozwiązaniu?
NI 9502 - http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/210005

Może napisz jakie jeszcze moduły we/wy masz do dyspozycji, bo 9014 to jest kontroler, z nim samym dużo nie zdziałasz.

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
Renee
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: regulacja predkosci i compactRio

Post autor: Renee »

Witam i dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem.

Niestety cacko w postaci NI 9502 jesk poza moim zasiegiem :( . Dysponuje jedynie NI 9505 ale to bedzie do kontroli szczotkowego silnika, niestety nie wiem dlaczego moj kontroler nie czyta tego modulu pod Scan Engine tylko pod FGPA ale to bedzie temat na nastepny topik.

Dostepne moduly wejscia:
NI 9435, 9422, 9221
wyjscia:
NI 9263, 9472
i moduly: NI 9403, 9481.

pytania dodatkowe (i mam nadzieje, ze specjalisci nie zlapia sie z bolu za glowy) czy moge "stworzyc" wirtualny kontroler predkosci zamiast podlaczac fizyczny?
oraz jak czytac predkosc silnika (rpm)? moze jakis wirtualny tachometr zamiast fizycznego?

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ