Zamrożony front panel w SubPanel'u

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
budzikt
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: budzikt »

Witam serdecznie,

Borykam się z następującym problemem:

Utworzyłem odpowiednie metody fabrykujące dla klas (w modelu static, brak obsługi dynamicznych wejść VI był dla mnie przykrym zaskoczeniem :) ) i chcę realizować tworzenie nowych obiektów wg następującego schematu (jeśli będzie konieczność, oczywiście poślę odpowiednie VI):

W mainVI mam do wyboru rozwijaną listę z nazwami klas, po jej wyborze chciałem, aby w SubPanelu otwarty został AKTYWNY FrontPanel danej metody fabrykującej. Niestety, mimo usilnych prób i wręcz przerysowywania przykładów, nadal mój otwarty w SubPanelu FrontPanel nie reaguje na jakiekolwiek akcje, mało tego, cała aplikacja zastyga.

Nie ma problemu w sytuacji, gdy używam metody "Run VI" dla wybranego VI, a jego referencję przekazuję do Invoke Node SubPanelu (insert VI), jednak w takim podejściu nie mam dostępu do danych wynikowych wyświetlanego subVI, konieczne jest użycie "Call by reference". Po przeglądnięciu całego dostępnego help'a używam w/w odwołań w następującej kolejności:

Open VI reference -->SubPane Invoke Node(insert VI) --> Call by referenc ---> close reference

Proszę mi wybaczyć, jeśli zbyt mgliście wyjaśniłem mój problem, to mój pierwszy post i jak to mawiają - pierwsze koty za płoty :)

Pozdrawiam!

EDIT: dodam jeszcze (na wszelki wypadek) że nie otrzymuję komunikatów o błędzie, klaster błędów jest czysty, definicje typów są "strict"...ogólnie wszystko wydaje się być tak jak należy...
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Witaj na forum.

Myślę, że dużo łatwiej będzie nam Ci pomóc, jeśli zamieścisz VI (może być okrojony, byleby przedstawiał funkcjonalność, która nie działa jak należy).
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
budzikt
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: budzikt »

Witam, sprawa nieaktualna udało się rozwiązać problem :)
Rozwiązanie banalne, lecz trudne do wychwycenia: odhaczenie boxa "Lock Front Panel" w event structure przy umieszczaniu SubVI w subpanelu.

Dzięki za chęci :)
ODPOWIEDZ