program regulacja dwustawana
Witam.
Szukam od dłuższego czasu w sieci programu w labview do regulacji dwustawnej. Ogólnie chodzi o to aby regulować temperaturę za pomocą włączenia i wyłączenia wiatraka przy jednoczesnym paleniu się żarówki która nagrzewa układ
Zaczynam dopiero zabawę w tym środowisku i liczę na pomoc
Witaj na forum.
Dział Błędy i Lista Życzeń nie odnosi się do Twoich życzeń, tylko do samego środowiska. Jeśli masz problem z czymś, to pisz w działach do tego przeznaczonych. Pitol
Szukam od dłuższego czasu w sieci programu w labview do regulacji dwustawnej. Ogólnie chodzi o to aby regulować temperaturę za pomocą włączenia i wyłączenia wiatraka przy jednoczesnym paleniu się żarówki która nagrzewa układ
Zaczynam dopiero zabawę w tym środowisku i liczę na pomoc
Witaj na forum.
Dział Błędy i Lista Życzeń nie odnosi się do Twoich życzeń, tylko do samego środowiska. Jeśli masz problem z czymś, to pisz w działach do tego przeznaczonych. Pitol
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Re: program regulacja dwustawana
Hmm... Może tak?

Powiedz więcej, to ma być symulacja? Rzeczywisty układ? Jakiś sprzęt? Cokolwiek? "Ogólnie chodzi" to zegarek bez wskazówek..
Nie no, dobra, zapomnijcie, bo jeszcze ktoś pomyśli, że takich automatyków teraz uczą

Powiedz więcej, to ma być symulacja? Rzeczywisty układ? Jakiś sprzęt? Cokolwiek? "Ogólnie chodzi" to zegarek bez wskazówek..
ok
jest to rzeczywisty układ zamknięty w którym cały czas świeci żarówka (zwiększa się temperatura) a wiatrak ma się załączać po przekroczeniu jakiejś tam temperatury i chłodzić. Po ochłodzeniu o kilka stopni ma się wyłączyć wiatrak. Ten cykl ma się powtarzać. a temperaturę będę odczytywał termoparą.
w załączniku zdjęcie układu. Wszytko jest pdłączone pod karte pomiarową NI9476
jest to rzeczywisty układ zamknięty w którym cały czas świeci żarówka (zwiększa się temperatura) a wiatrak ma się załączać po przekroczeniu jakiejś tam temperatury i chłodzić. Po ochłodzeniu o kilka stopni ma się wyłączyć wiatrak. Ten cykl ma się powtarzać. a temperaturę będę odczytywał termoparą.
w załączniku zdjęcie układu. Wszytko jest pdłączone pod karte pomiarową NI9476
-
Po zastanowieniu ten mój vi taki najgłupszy nie jest, jeśli potrzebujesz tylko "włącz-wyłącz"... Ale w sumie nadal nie wiem, co potrafisz zrobić, a czego nie potrafisz. Umiesz dogadać się z tą kartą, uruchomić ten wiatrak "na sucho"?
tak. wszystko mam połaczone i na sucho działa. właczam i wyłaczam wiatrak i żarówke w każdej chwili tylko mam problem z tym programme który musi to włączać i wyłaczać ciągle. np żarówka świeci , temparatura rosnie. po osiągnięciu 15 stopni załacza sie wiatrak i chłodzi. po opadnięciu temp do 12 stopni wiatrak sie wylacza. włacza sie wtedy gdy temp osiagnie znowu 15 stopni i tak w kółko.
muszę zrobić formata na kompie jak sie uporam z instalacja wszytkiego od nowa to wypróbuję Twój program. o sukcesach bedę informował na bieżąco.
muszę zrobić formata na kompie jak sie uporam z instalacja wszytkiego od nowa to wypróbuję Twój program. o sukcesach bedę informował na bieżąco.
-
No to jak umiesz włączać i wyłączać, to tylko podpinasz sobie zamiast mojej "symulowanej" temperatury odczyt z czujnika i mój wiatrakowy boolean wrzucasz na wyjście karty i działa. Od czegoś zacząć trzeba.
jednak to nie to. potrzebny jest do tego regulator PID. Sygnałem wejściowym jest temperatura ( żarówka nagrzewająca cały czas układ) odczytywana z układu za pomocą czujnika (termopary). Muszą być odgórnie ustawione dwie wartości temperatur górna (przy której wiatrak się włączy i zacznie chłodzić ) i dolna (przy której wiatrak się wyłączy)
-
Co ma wspólnego PID z ustaleniem wartości granicznych dla włączenia i wyłączenia wiatraka? Czy chodzi o to, że przy jakiś wskazaniach się włącza/wyłącza, a pomiędzy prędkość obrotu reguluje PID? W czym właściwie potrzebujesz pomocy? Jeśli chodzi o sam regulator, to w palecie Control Design & Simulation jest cały zestaw bloczków PID, jest też sporo przykładów (tradycyjnie Help -> Find Examples).