program regulacja dwustawana

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
master291
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: master291 »

Witam.
Szukam od dłuższego czasu w sieci programu w labview do regulacji dwustawnej. Ogólnie chodzi o to aby regulować temperaturę za pomocą włączenia i wyłączenia wiatraka przy jednoczesnym paleniu się żarówki która nagrzewa układ
Zaczynam dopiero zabawę w tym środowisku i liczę na pomoc

Witaj na forum.
Dział Błędy i Lista Życzeń nie odnosi się do Twoich życzeń, tylko do samego środowiska. Jeśli masz problem z czymś, to pisz w działach do tego przeznaczonych. Pitol
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: program regulacja dwustawana

Post autor: PiDi »

Hmm... Może tak?
temp.vi
(8.44 KiB) Pobrany 294 razy
Nie no, dobra, zapomnijcie, bo jeszcze ktoś pomyśli, że takich automatyków teraz uczą :p

Powiedz więcej, to ma być symulacja? Rzeczywisty układ? Jakiś sprzęt? Cokolwiek? "Ogólnie chodzi" to zegarek bez wskazówek..
ObrazekObrazekObrazekObrazek
master291

ok
jest to rzeczywisty układ zamknięty w którym cały czas świeci żarówka (zwiększa się temperatura) a wiatrak ma się załączać po przekroczeniu jakiejś tam temperatury i chłodzić. Po ochłodzeniu o kilka stopni ma się wyłączyć wiatrak. Ten cykl ma się powtarzać. a temperaturę będę odczytywał termoparą.

w załączniku zdjęcie układu. Wszytko jest pdłączone pod karte pomiarową NI9476
PiDi

Po zastanowieniu ten mój vi taki najgłupszy nie jest, jeśli potrzebujesz tylko "włącz-wyłącz"... Ale w sumie nadal nie wiem, co potrafisz zrobić, a czego nie potrafisz. Umiesz dogadać się z tą kartą, uruchomić ten wiatrak "na sucho"?
master291

tak. wszystko mam połaczone i na sucho działa. właczam i wyłaczam wiatrak i żarówke w każdej chwili tylko mam problem z tym programme który musi to włączać i wyłaczać ciągle. np żarówka świeci , temparatura rosnie. po osiągnięciu 15 stopni załacza sie wiatrak i chłodzi. po opadnięciu temp do 12 stopni wiatrak sie wylacza. włacza sie wtedy gdy temp osiagnie znowu 15 stopni i tak w kółko.

muszę zrobić formata na kompie jak sie uporam z instalacja wszytkiego od nowa to wypróbuję Twój program. o sukcesach bedę informował na bieżąco.
PiDi

No to jak umiesz włączać i wyłączać, to tylko podpinasz sobie zamiast mojej "symulowanej" temperatury odczyt z czujnika i mój wiatrakowy boolean wrzucasz na wyjście karty i działa. Od czegoś zacząć trzeba.
master291

jednak to nie to. potrzebny jest do tego regulator PID. Sygnałem wejściowym jest temperatura ( żarówka nagrzewająca cały czas układ) odczytywana z układu za pomocą czujnika (termopary). Muszą być odgórnie ustawione dwie wartości temperatur górna (przy której wiatrak się włączy i zacznie chłodzić ) i dolna (przy której wiatrak się wyłączy)
PiDi

Co ma wspólnego PID z ustaleniem wartości granicznych dla włączenia i wyłączenia wiatraka? Czy chodzi o to, że przy jakiś wskazaniach się włącza/wyłącza, a pomiędzy prędkość obrotu reguluje PID? W czym właściwie potrzebujesz pomocy? Jeśli chodzi o sam regulator, to w palecie Control Design & Simulation jest cały zestaw bloczków PID, jest też sporo przykładów (tradycyjnie Help -> Find Examples).
ODPOWIEDZ