LabView - Modbus

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
emstemp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

LabView - Modbus

Post autor: emstemp »

Szanowni Forumowicze potrzebuję pomocy..
niedawno miałem na studiach zajęcia z podstaw Labview, próbuję skromną na razie wiedzę rozwijać w praktycznych zastosowaniach..
Próbuje połączyć się i ściągnąć dane z urządzenia slave przy pomocy Labview 2010, jednak skończyły mi się pomysły..
Bez problemu łączę się i konfiguruję transmisję po COM-ie RS232 darmowym dostępnym na sieci "Modbus tester" stąd wiem że urządzenie jest sprawne i transmisja działa OK
w załącznikach prawidłowo skonfigurowane połączenie oraz odpowiedź urządzenia..
PYTANIE:
jakich GOTOWYCH narzędzi w Labview użyć aby uzyskać podobny efekt..
próbowałem korzystać z MB Serial Example Master z gotowych User libraries - bez efektów..
oraz z DSC Module: DEMO http://www.ni.com/swf/demos/us/labview/dscmodbus/
może podpowiecie mi jakich narzędzi użyć aby w prosty sposób (jestem początkujący) osiągnąć podobny efekt jak w MODBUS TESTER?
chodzi również o wykonanie ładnej prezentacji otrzymanej odpowiedzi w postaci kontrolek slide'ów i gaug'ów..
z góry dziękuję za każdą odpowiedź..
3 - settings.JPG
2 - view data.JPG
3 - settings.JPG
Załączniki
1 - response.JPG
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

LabView - Modbus

Post autor: Nowszy »

Witaj na forum

Nie napisałeś, co ci nie działało przy korzystaniu z modułu DSC. Tak czy inaczej - próbowałeś wejść na stronę producenta www.ni.com i wpisać w wyszukiwarkę 'modbus'? Trzeci wynik od góry: http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/201711
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
emstemp

Re: LabView - Modbus

Post autor: emstemp »

Hej Nowszy,
Dzięki za odpowiedź..

Dogrzebałem się i ja do biblioteki z podanego przez Ciebie linka i odpaliłem
MB Serial Example Master..

Mimo iż piszą tam, że służy jako Example w parze z:
MB Serial Example SLAVE

Próbowałem namówić go do współpracy z rzeczywistym SLAVE’m (moim urządzeniem)
MB Serial Example Master.JPG
Tak jak do MODBUS TESTERA z powyższych zdjęć aby uzyskać odpowiedź w zakresie interesujących mnie HOLDING REGISTERS muszę wystawić zapytanie:

17 03 00 00 00 40 46 CC (HEX)

I musi to być pojedyncze zapytanie w interesującym mnie zakresie..
Czyli potrzebuję zadać parametry:

Port szeregowy: COM2
Baund rate : 19200
Data biust :8
Parity : NONE
Stop bits : 1
Slave address :23 (17HEX)
Function code :03 (holding register)

Najprościej zapytać:
Jak skonfigurować dla mojego konkretnego przypadku program MB Serial Example Master?
Ja już próbowałem wszystkiego, dlatego zwracam się o pomoc..
Jeżeli korzystałeś z tej biblioteki i sprawdziłeś te przykładowe programy w działaniu z rzeczywistymi urządzeniami być może znasz odpowiedzi na moje naiwne pytania..

Pozdrawiam
Załączniki
all.JPG
pasta20
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Post autor: pasta20 »

Witam wszystkich. Mam podobny problem z połączeniem Labview z falownikiem AMD S.
Falownik slave 1 komputer master
Umieszczam dokumentację do falownika http://pasta20.cal24.pl/rozdzial5-2.pdf
Stany awaryjne 2100H
Zadanie prędkości 2001H
Komendy start/Stop itp. 2000H
Aby wydać komendę Start należy wysłać do adresu 2000h wartość hex np. 12h (czyli ....10010b) co oznacza wydanie komendy start w lewo.
Do adresu 2001h wysyłamy wartość prędkości.

Moje pytanie to jak się dobrać do tego falownika aby z nim porozmawiać :) próbowałem testerem coś odczytać ale nic mi się nie udało :( ramka ustawiona poprawnie :/ Jak już mi się uda z nim porozmawiać to b chcę zrobić prostą aplikację do pracy start stop obroty lewe i prawe.
Cze znajdzie się jakaś osoba która by mnie oświetliła ;) z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
AWiT

Post autor: AWiT »

Witam emstemp,

1.Spróbuj użyć adresu (odwołania do danych, nie urządzenia) o jeden mniejszy lub większy, w moim przypadku coś było nie tak właśnie w tym miejscu.
2. Jeżeli już uda Ci się uzyskać jakieś dane to zwróć uwagę że odczytujesz Holdings Registers, które zapisane prawdopodobnie będą zapisane w innym formacie niż U16. Rozwiązanie znajduje się tutaj: http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Convert ... -p/1626940
3. Istnieje pewne ograniczenie co do ilości odczytywanych rejestrów przez te darmowe biblioteki, nie jestem pewien czy będziesz w stanie odczytać 64 rejestry, spróbuj najpierw mniejszą ilość (dla Holding Registers min. 2).

Pozdrawiam,
Artur
pasta20
Kontakt:

Witam ponowni :) udało mi się z czytać z falownika ustawienia :)
W dokumentacji pisało 2102H aby odczytać częstotliwość a w programie do testowania musiałem wpisać 48451. Hm czyli do każdego adresu co jest podane w dokumentacji trzeba dodać 6349.
Czy mógłby ktoś mi wyjaśnić czemu to tak jest.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
pasta20
Kontakt:

LabView - Modbus

Dobra doszedłem :) chodziło tutaj o zapis :/ program przyjmował zapis dziesiętny a w dokumentacji był to zapis hes więc trzeba było zamieni z hex na 10 i wpisać adres. Szkoda tylko że program nie mam możliwości zmiany wysyłania adresu.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ