Na wstępie witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy temat na forum, dlatego proszę o wyrozumiałość:) Jestem początkujący w labview, a musze zrobić rejestrator napięć lotniczych na karcie USB-6210. I mam problem z timeoutem w tej karcie czy jest jakaś możliwość żeby zejść poniżej 1 sekundy. Ponieważ potrzebuje obserwować na bieżąco stany przejściowe, jakie zachodzą w czasie rejestracji a tak długi czas nie pozwala na ich zaobserwowanie. Dla wiadomości napięcia lotnicze są rzędu 115VAC 400 Hz, 3x36VAC 400Hz, 28VDC.
Kolejne pytanie może trywialne, ale jednak czy korzystając z DAQasistant jest możliwość włączania poszczególnych kanałów za pomocą np. przycisków. Czy musze zbudować dla każdego kanału z osobna formule nim sterującą i włączać ja przyciskiem?
Rejestrator napięć
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Rejestrator napięć
Witamy na forum,
Widzę że post wisi bez odpowiedzi już kilka dni, więc podejmę temat ... szkoda żeby się nowy użytkownik na starcie zraził do forum ;)
Podejrzewam też, że nikt nie odpowiedział na pytania, ponieważ są one dość niezrozumiałe.
Ja na pewno nie do końca rozumiem o co chodzi koledze z tym timeout'em.
Gdzie ustawiłeś sobie ten czas?
Odnośnie przycisków włączających kanały...tak jakiś kawałek kodu pewnie musisz narysować, żeby rozwiązać to zagadnienie.
Najprościej będzie jak prześlesz swój kod - wtedy wszystko się wyjaśni.
Widzę że post wisi bez odpowiedzi już kilka dni, więc podejmę temat ... szkoda żeby się nowy użytkownik na starcie zraził do forum ;)
Podejrzewam też, że nikt nie odpowiedział na pytania, ponieważ są one dość niezrozumiałe.
Ja na pewno nie do końca rozumiem o co chodzi koledze z tym timeout'em.
Gdzie ustawiłeś sobie ten czas?
Odnośnie przycisków włączających kanały...tak jakiś kawałek kodu pewnie musisz narysować, żeby rozwiązać to zagadnienie.
Najprościej będzie jak prześlesz swój kod - wtedy wszystko się wyjaśni.
OK już wyjaśniam. Pisząc timeout mam na myśli parametr jaki ustawia sie w DAQassistant po wybraniu wielkości jaką będziemy mierzyć, w moim przypakku napięcia. Pojawia sie ona w zakładce advanced timing. I z tego co zrozumiałem odpowiada on za czas akwizycji. Im mniejszy ten parametr tym szybsze odświerzanie obrazu na waveform grapher. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
Zgodnie z prośbą zamieszczam program który narzie udało mi sie sklecić.
Zgodnie z prośbą zamieszczam program który narzie udało mi sie sklecić.
- Załączniki
-
- rejestrator.vi
- Program nad którym pracuje
- (220.39 KiB) Pobrany 263 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Timeout to czas po jakim bloczek "DAQ Asistance" bezwarunkowo kończy swoje wykonanie. Np: jeżeli ustawiłeś mu ilość próbek do zebrania na np: 1000 to praca bloczka trwa tak długo aż zbierze on 1000 próbek no chyba że w czasie ustawiony jako timeout nie zdąży tylu zebrać to zakończy swoje działanie z tą ilością próbek które zdążył zebrać (np: tylko 567..) i zgłosi błąd wyjściem error. Dzięki temu twój program się nie zawiesi na wieki, a ty będziesz wiedział że coś jest nie tak. Aby moc częściej odczytywać paczki próbek z DAQ Asistans powinieneś raczej zmniejszać "Samples To Read" lub zwiekszać "Rate".
Jeżeli chodzi o opcjonalne włączanie niektórych kanałów w "DAQ Asistance" to tego nim nie zrobisz. Musiał byś tutaj skorzystać z bloczków DAQmx. Tutaj polecam helpa Labview i stronę NI.
Jeżeli chodzi o opcjonalne włączanie niektórych kanałów w "DAQ Asistance" to tego nim nie zrobisz. Musiał byś tutaj skorzystać z bloczków DAQmx. Tutaj polecam helpa Labview i stronę NI.
Rejestrator napięć
Super dzieki za wyjaśnienie. Czyli timeout po prostu odpowiada za maksymalny czas akwizycji danych. Tylko że z tego co zauważyłem dane będą wyświetlane na wykresie dopiero po skończeniu jednego cyklu pomiarowego. Jeśli na przykład ustawie wartość timeoutu na 40 minut bo tyle będa trwały np. badania to wykres zobacze dopiero po tym czasie. czy dobrze rozumuje? A co zrobić żeby widziec przebieg napięcie w czasie rzeczywistym?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Wrzucić DAQ Asitance do pętli, w trybie continous... zobacz przykład. Pętle możesz zatrzymać np. po 40 minutach odpowiednim warunkiem.
- Załączniki
-
- przykładzik.vi
- przykład
- (49.53 KiB) Pobrany 255 razy
- smiga
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
AGF dobrze radzi - zejdź na troszkę niższy poziom programowania, czyli do bloczków DAQmx.
Przetestuj taki kod ... możesz wybierać kilka kanałów z danego urządzenia:
Szybkie przejście na niższy poziom uzyskasz klikając na swój bloczek DAQ Assistanta prawym myszy i wybierając Generate NI-DAQmx Code.
Przetestuj taki kod ... możesz wybierać kilka kanałów z danego urządzenia:
Szybkie przejście na niższy poziom uzyskasz klikając na swój bloczek DAQ Assistanta prawym myszy i wybierając Generate NI-DAQmx Code.