Integrator jak w Simulinku

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Mikkaelo
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Post autor: Mikkaelo »

Witam!
Chciałbym zaimplementować model z Simulinka do Labview. Stworzyłem .vi z integratorem, znajduje się on w pętli while. Nie wiem w jaki sposób wyrzucać dane z integratora, tzn co ustawić jako warunek opuszczenia pętli?
z góry dziękuje za każdą wskazówkę.
Załączniki
integrator.vi
(10.72 KiB) Pobrany 208 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Integrator jak w Simulinku

Post autor: PiDi »

Nie bardzo rozumiem problem - to Ty musisz zdecydować, kiedy zakończyć pętlę. Napisz coś więcej, do czego zmierzasz?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikkaelo

Chciałbym tego integratora używać w drugiej pętli while tak jak w simulinku budować model. Za pomocą inegrator.vi rozwiązywać równania.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Potrzebujesz zrobić coś, co się nazywa Functional Global Variable. Jest to po protsu VI, który korzysta z tego, że w czasie wykonania programu zapamiętywane są wartości w shift register - dlatego pętla w takim VI wykonuje się tylko raz. Ja przerobiłem twój integrator (swoją drogą - nie wiem, co on za całkowanie wykonywał, ale wyniki dawał kosmicznie dziwne) na takie cuś. Zauważ, że ustawiłem w VI properties -> execution opcję reentrant execution, a to po to, żeby móc używać wielu instancji tego samego VI niezależnie od siebie (co pewnie będzie Ci niezbędne).
Na marginesie, w palecie Signal Processing -> Point by Point -> Integral & Differential jest bloczek, który robi to samo (Integral x(t) PtByPt). Tylko jakieś wątpliwe z niego wyniki u mnie wychodzą...
Załączniki
integracja.zip
(18.1 KiB) Pobrany 231 razy
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mikkaelo

znalazłem błąd w moim integratorze.. poprawiłem już, więc nie powinny wychodzić głupoty. Napisałem również wzór z którego korzystam. Chodzi tutaj dokładnie o metodę Eulera.
Załączniki
integrator.vi
(10.51 KiB) Pobrany 227 razy
ODPOWIEDZ