Witam,
chciałam spytać, czy środowisko LabView można użyć do napisania programu sterującego miernikiem Norsonic Nor121,
czyli do pomiarów akustycznych w laboratorium i terenie (sprzęt ma już około 10ciu lat, więc w pewnym sensie jest to staroć).
Czy ktoś z Was z tego korzysta, a jeśli nie, to gdzie znaleźć
wymagania dla sprzętu współpracującego z LabView? Czy napisanie takiego programu jest skomplikowane dla kogoś
kto nie zajmuje się pisaniem programów, ale np. zna miernik i rozumie dobrze wykonywane pomiary?
Przepraszam, za tak podstawowe pytania, ale żeby zacząć coś działać trzeba nieraz odważyć się i pytać.
Pozdrawiam,
Malina
LabView do pomiarów akustycznych
Re: LabView do pomiarów akustycznych
Witam,
Powiem tak to nie zależy od Labview tylko od tego miernika. Jakoś trzeba z miernikiem "gadać". Z tego co wiem miernik ma interfejs szeregowy RS-232.
Jeżeli producent udostępnia szczegółową dokumentację jakie komendy wysyłać i jak dekodować odpowiedzi które wysyła miernik to nie będzie z tym żadnego problemu.
Nie raz musiałem robić komunikację z starym sprzętem i wszystko się udało.
Złożoność i trudność napisania programu zależy jaką ma mieć on funkcjonalność. To zależy od Pana.
Proponuję spisanie na kartce co Pan chce żeby ten program robił.
Chętnie odpiszę czy to jest dużo roboty.
Proponuję Panu, aby poprosił Pan kogoś kto piszę w Labview (np. mnie albo kogokolwiek) do napisania programu i udostępnienia Panu źródeł oraz małe proste szkolenie z Labview na tym programie tak aby Pan mógł sobie go śmiało modyfikować i rozwijać.
Jeżeli chciałby Pan mojej pomocy to proszę napisać emaila do mnie. Temat mi się podoba.
Powiem tak to nie zależy od Labview tylko od tego miernika. Jakoś trzeba z miernikiem "gadać". Z tego co wiem miernik ma interfejs szeregowy RS-232.
Jeżeli producent udostępnia szczegółową dokumentację jakie komendy wysyłać i jak dekodować odpowiedzi które wysyła miernik to nie będzie z tym żadnego problemu.
Nie raz musiałem robić komunikację z starym sprzętem i wszystko się udało.
Złożoność i trudność napisania programu zależy jaką ma mieć on funkcjonalność. To zależy od Pana.
Proponuję spisanie na kartce co Pan chce żeby ten program robił.
Chętnie odpiszę czy to jest dużo roboty.
Proponuję Panu, aby poprosił Pan kogoś kto piszę w Labview (np. mnie albo kogokolwiek) do napisania programu i udostępnienia Panu źródeł oraz małe proste szkolenie z Labview na tym programie tak aby Pan mógł sobie go śmiało modyfikować i rozwijać.
Jeżeli chciałby Pan mojej pomocy to proszę napisać emaila do mnie. Temat mi się podoba.
Programuję w LabVIEW od 2005...
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
I przedmówca mój padł ofiarą stereotypowego myślenia i zaliczył użytkownika Malina do męskiej części populacji
Cóż, nie raz już się tutaj zdarzyło.
Witamy Panią Malinę w gronie naszych użytkowników.
A co do Pani problemu, to zgadzam się z przedmówcą. Trzeba zerknąć do dokumentacji (jeśli takowa istnieje) i na jej podstawie stworzyć sterownik do komunikacji z urządzeniem.

Witamy Panią Malinę w gronie naszych użytkowników.
A co do Pani problemu, to zgadzam się z przedmówcą. Trzeba zerknąć do dokumentacji (jeśli takowa istnieje) i na jej podstawie stworzyć sterownik do komunikacji z urządzeniem.
Damska część populacji, zgadza się. 
Jak widzę temat jest szerszy. W związku z tym, prawdopodobnie zdecydujemy się na LabView na jakiś nowszy i bardziej uniwersalny miernik, tak, żeby móc rozwinąć w przyszłości swoje pomiary o jakieś nowe wielkości. Jak każdy kombinujemy, żeby jak najmniej wydać.
A tu inwestowanie w stary miernik mija się z celem.
Dziękuję jednak za odpowiedź i propozycje, możliwe, że skorzystamy w przyszłości. Dzięki chłopaki!

Jak widzę temat jest szerszy. W związku z tym, prawdopodobnie zdecydujemy się na LabView na jakiś nowszy i bardziej uniwersalny miernik, tak, żeby móc rozwinąć w przyszłości swoje pomiary o jakieś nowe wielkości. Jak każdy kombinujemy, żeby jak najmniej wydać.

Dziękuję jednak za odpowiedź i propozycje, możliwe, że skorzystamy w przyszłości. Dzięki chłopaki!
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Jeśli dokumentacja tego miernika (Norsonic Nor121) zawiera w sobie opis komunikacji, czyli instrukcje, ramki, cokolwiek co pomoże zbudować podstawę programu do komunikacji to moim zdaniem nie ma sensu wydawać pieniędzy na nowy miernik. Czy posiadasz dokumentację do tego miernika?