błąd przy konfiguracji zadań pomiarowych
Witam!
Mam problem z pomiarem dokonywanym z dwóch czujników na dwóch różnych kanałach. Karta pomiarowa to PCI6036E. Konfiguracja zadań przedstawiona jest na zdjęciach poniżej. Program wogóle nie rozpoczyna pomiarów tylko wywala błąd:
Error -50103 occurred at DAQmx Start Task.vi:2
Possible reason(s):
NI Platform Services: The specified resource is reserved. The operation could not be completed as specified.
Task Name: _unnamedTask
co może być tego przyczyną?? Liczę na waszą pomoc forumowicze.
Mam problem z pomiarem dokonywanym z dwóch czujników na dwóch różnych kanałach. Karta pomiarowa to PCI6036E. Konfiguracja zadań przedstawiona jest na zdjęciach poniżej. Program wogóle nie rozpoczyna pomiarów tylko wywala błąd:
Error -50103 occurred at DAQmx Start Task.vi:2
Possible reason(s):
NI Platform Services: The specified resource is reserved. The operation could not be completed as specified.
Task Name: _unnamedTask
co może być tego przyczyną?? Liczę na waszą pomoc forumowicze.
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Karta z której korzystasz ma tylko jeden kanał DMA, więc nie możesz wykonywać równolegle pomiarów na dwóch różnych kanałach - przynajmniej nie w ten sposób. Musiałbyś je umieścić w jednym tasku w którym będą multipleksowane.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
- skoziate
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
- Kontakt:
Re: błąd przy konfiguracji zadań pomiarowych
Powodem nie jest jeden kanał DMA, bo przecież można uruchomić równolegle zadanie wejścia analogowego, zadanie wyjścia analogowego i jeszcze do tego licznikowe. Powodem jest to, że analogowe wejście ma tylko jedno źródło zegara próbkującego, dlatego można stworzyć tylko jedno zadanie, ale tak jak wspomniałeś, rozwiązaniem jest zadanie z wieloma kanałami.
Pozdrawiam,
Sebastian
Sebastian
Dzięki za odpowiedź!
Ale nie mam pojęcia jak zdefiniować takie zadanie z dwoma kanałami pomiarowymi, przy ustawieniu pozostałych parametrów takich samych czyli, np. typ pomiaru jako differential (czyli dwa fizyczne kanały tworzące jeden kanał pomiarowy). Swobodnie konfiguruje sobie zadania w Measurement&Automation Explorer ale nie o to chodzi:( Zadania muszą być konfigurowane w uruchamianym programie. Poza tym czy ma ktoś pełną dokumentację do karty NI PCI6036E? Przydałby się też np. jakiś jej schemat blokowy.
Ale nie mam pojęcia jak zdefiniować takie zadanie z dwoma kanałami pomiarowymi, przy ustawieniu pozostałych parametrów takich samych czyli, np. typ pomiaru jako differential (czyli dwa fizyczne kanały tworzące jeden kanał pomiarowy). Swobodnie konfiguruje sobie zadania w Measurement&Automation Explorer ale nie o to chodzi:( Zadania muszą być konfigurowane w uruchamianym programie. Poza tym czy ma ktoś pełną dokumentację do karty NI PCI6036E? Przydałby się też np. jakiś jej schemat blokowy.
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2012
- Kontakt:
Hejka
Spróbuj coś takiego.
Konfiguracja kanałów jak w przykładzie ai0...ai1 oznacza ze wykorzystywane sa jednoczenie kanały 0 i 1 wejscia analogowego.
Spróbuj coś takiego.
Konfiguracja kanałów jak w przykładzie ai0...ai1 oznacza ze wykorzystywane sa jednoczenie kanały 0 i 1 wejscia analogowego.
- Ender
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Jeśli użytkownik ma mieć możliwość wyboru tych kanałów, to proponuję jeszcze dodać coś takiego.
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Mam podobny problem. Zadanie próbowałem rozwiązać analogicznie jak Rafu, przez co też pojawiał mi się taki błąd. Mam jednocześnie zmierzyć siłę oraz odpowiedź układu w postaci przyspieszenia. Chciałbym się dowiedzieć, jak w rozwiązaniu zaproponowanym przez Grzesiek080 i Ender wprowadzić czułość akcelerometru i czujnika siły?
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Skoro już odczytujesz napięcie z jednego i drugiego kanału to może już programowo przeliczyć sobie na odpowiednią wielkość znając czułość czujników...
smiglo