Inverse Matrix, odwracanie macierzy - problem

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
ja0nek
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: ja0nek »

Witam, korzystam z LabView 2010. Budując program zauważyłem, że dla pewnych danych funkcja Inverse Matrix daje zupełnie inne wyniki, niż taka sama w MATLABie. Zastanawiam się z czego może to wynikać, czy może to być kwestia błędnego algorytmu w LabView? Dodam, że wyniki z MATLABA są poprawne w przeciwieństwie od tych z LV, a różnice są znaczne.

I na koniec pytanie czy dysponuje ktoś może jakimś innym VIem do odwracania macierzy? :)
Pzdr
Awatar użytkownika
Nowszy
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Post autor: Nowszy »

witaj

podaj konkretny przykład to zobaczymy w czym problem
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Awatar użytkownika
czepek
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Inverse Matrix, odwracanie macierzy - problem

Post autor: czepek »

Zawsze możesz uzyć MathScript Node, choć może to być nieeleganckie rozwiązanie w wypadku gdy chodzi tylko o 1 działanie. Lepiej będzie jak podasz jakis konkretny przykład u mnie nigdy nie bylo problemów z tym bloczkiem.
ja0nek
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: ja0nek »

Postaram się zrobić zrzut jakichś konkretnych danych dla których wyniki są niesatysfakcjonujące.

MathScript niestety nie jest obsługiwany w mojej wersji LV :(
zieloony
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Post autor: zieloony »

Witam

Podpinam się pod temat z podobnym problemem. Macierz podwójnie odwrócona powinna być macierzą początkową, jednak w moim przypadku tak się nie dzieje.
Elementy, które wcześniej były zerowe, po podwójnym odwróceniu już takie nie są (pozostałe są w porządku), czyli coś jest źle z odwracaniem, albo ja coś źle robię.
Załączam zdjęcie z wynikami oraz program "odwracanie.vi".

Będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc
pozdrawiam
Załączniki
aaa.JPG
budowa macierzy A.vi
sub vi
(37.1 KiB) Pobrany 309 razy
odwracanie.vi
(17.83 KiB) Pobrany 318 razy
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Twoja macierz A ma wymiary 10x40, a to się ciężko obraca. Z tych matematycznych funkcji masz wyjście error, które zwraca kod błędu. Podpięcie go do np. Simple Error Handle rzuci Ci, o jaki błąd chodzi.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
zieloony

Dzieki za odpowiedz, ale macierz jest kwadratowa (przynajmniej przy pierwszym wykonaniu programu - przy kolejnych macierz powieksza sie o 10 kolumn, nie wiem co prawda czemu, ale to chyba nieistotne).
Widac na zalaczonym zdjeciu
Załączniki
bbb.JPG
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

zieloony pisze:Dzieki za odpowiedz, ale macierz jest kwadratowa (przynajmniej przy pierwszym wykonaniu programu - przy kolejnych macierz powieksza sie o 10 kolumn, nie wiem co prawda czemu, ale to chyba nieistotne).
Widac na zalaczonym zdjeciu
Oj tam, pewnie, przecież to tylko źle działa :p A oto dlaczemu (wewnątrz tych caseów masz jeszcze dwa niezainicjalizowane shift registery):
initsr.png
Wracając do głównego problemu - powiększ sobie komórki w tej macierzy wynikowej i zobaczysz, że wszystko jest w porządku - dostajesz (prawie) macierz jednostkową, z jakimiś śmieciami kilkanaście miejsc po przecinku.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
zieloony

Dzięki wielkie! spodziewałem się śmieci, a nie zer, ale krotko siedzę w Labview i jakoś nie pomyślałem ze będzie naukowy zapis.
Musze przyznać ze trochę się z tym męczyłem zanim napisałem posta :)

dzięki raz jeszcze
ODPOWIEDZ