Metody aproksymacyjne

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
arko_go
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Metody aproksymacyjne

Post autor: arko_go »

Witam!
Problem polega na tym, że kiedy stosuje metodę aproksymacji np: Gaussa funkcji korelacji aproksymacja jak i odnalezienie maksimum jest super, ale np kiedy zastosuje wielomian i ustawię kursorami aktywnymi mniejszy zakres np: 40 próbek to skala X zaczyna się od 0 do 40 a nie jak to Gauss robił od 0 do 200. Jak to można naprawić? Proszę o pomoc.
Na zrzutach jest pokazane o co mi dokładnie chodzi.
Załączniki
aproks2.jpg
aproks.jpg
arko_go

Re: Metody aproksymacyjne

Czy nikt nie może pomóc ??
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Zwiększasz znacząco prawdopodobieństwo pomocy, kiedy umieszczasz konkretnego vi z problemem (nie oznacza to całego twojego programu, a tylko jakiś kawałek przykładowy, który dobrze oddaje istotę problemu), a nie sam obrazek. Bo nie zmuszasz w ten sposób do bezproduktywnego odtwarzania twojego kodu. Spaghetti na block diagramie też nie pomaga :p

Z tego, co wypatrzyłem, wynikałoby, że chcesz zrobić coś takiego jak w załączniku.
Załączniki
poly.png
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arko_go

Dokładnie o to mi chodziło:). A tutaj jak w Twoim przykładzie jak mogę wyznaczyć maksimum wielomianu?? Robię to za pomocą PeakDetectora lecz właśnie jeśli zbieram wierzchołek paraboli który składa się z 40 próbek to wyznacza mi około 20 a ja potrzebuje żeby zgadzało się to z osią X i było około 100. natomiast Gauss posiada funkcję "center" ale ona daje w moim przypadku przybliżoną wartość (101) a powinna byc niecałkowita ok 100.2
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011 00:27 przez arko_go, łącznie zmieniany 3 razy.
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

A dodanie do wyniku z Peak Detector o wartość X z tego kursora nie wystarczy?
ObrazekObrazekObrazekObrazek
arko_go

Chodzi o wartość sztucznie dodaną? Było by dobrze jak by dynamicznie to robiło w zależności od ustawienia tego kursora na funkcji.
arko_go

Ok juz sobie poradziłem z tym fantem, pomoc wasza okazała się bardzo przydatna.
Teraz nurtuje mnie kolejne pytanie, ponieważ chcę zastosować też aproksymację Furierem (Fourier 1D). Funkcja ta przechodzi z dziedziny czasu na częstotliwość tam miesza odpowiednio i dodaje jeszcze próbki co dwukrotnie zwiększa wartości X (np: w moim przypadku z 200 na 400) co z kolei zmienia wartość maksymalną. Można temu jakoś zaradzić??
arko_go

Witam!!
Czy jest możliwość w LV zrobienia funkcji aproksymującej np sin(x) lub sin(x)/x analitycznie?? Kozystaęł z "Curve Fitting" dynamicznego tworzenia tych funkcji, ale dla wielkiej ilości próbek nie mogło się wpasować kiedy zadawałem kilka parametrów tej funkcji.
ODPOWIEDZ