sprzeżenie zwrotne zaworu

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
durand
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: durand »

Witam
W załączniku dodałem wygląd programu sterującego zaworem symuluje na wyjściu karty labview usb6218 sinusoidę która powoduje przepływ ciśnienia na mój zawór a następnie to ciśnienie powoduje prace siłownika. Zczytuję na wejściu karty ciśnienie oraz siłę czy jest możliwość przy obecnie napisanym programie dołączenie sprzężenia zwrotnego od wymuszanej sinusoidy do zczytywania wartości siły ?
Załączniki
sterowanie zaworem  prop.jpg
de80
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: de80 »

Szczerze mówiąc trochę to zapytanie zamieszane;) rozumiem że:
-sterujesz sinusoidą zawór,
-w trakcie tego sterowania odczytujesz wartość ciśnienia oraz siły
Po co chcesz dołączać sprzężenie zwrotne do odczytania siły jak ją już odczytałeś?
Pozdrawiam
Obrazek
durand
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Re: sprzeżenie zwrotne zaworu

Post autor: durand »

Chciałbym żeby układ zachowywał się jak na zamieszczonym obrazku. Czyli siła którą wymuszam była sprawdzana za moim układem pomiarowym czujnik siły znajduje się za taśmą jeżeli siła jest za mała niż moje wymuszenie chciałbym aby dokonana została jej korekta. Pozdrawiam.
Załączniki
11.jpg
11.jpg (11.56 KiB) Przejrzano 4453 razy
de80
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Post autor: de80 »

teraz już wiem, chodzi o klasyczny regulator:) z rysunku widać, że chodzi Ci o regulator PID ostatnio był wątek o tworzeniu PID'a http://labview.pl/viewtopic.php?f=3&t=3579. Wg mnie informacja o sile powinna wchodzić do Shift Registera pętli While, natepnie w kolejnej iteracji powinna być pobierana z Shift Registera wyliczana różnica między wartością zadaną a otrzymaną i podawana na wejście regulatora, który ma za zadanie zminimalizowanie uchybu. Możesz zacząć od zrobienia prostego regulatora P a potem rozbudowywać to o kolejne człony.
pozdrawiam
Obrazek
ODPOWIEDZ