Witam,
jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem labview dlatego mam nadzieje, ze mimo zapewne prostego rozwiazania ktos bylby sklonny dac jakas porade.
Mam zdjecie i potrzebuje zebrac natezenie pikseli na okregu o pewnym wybranym srodku oraz promieniu. Konkretnie chodzi o program, ktory bedzie realizowal te sama funkcje co podany w przykladach: Line Profile http://zone.ni.com/devzone/cda/epd/p/id/5560
Ale piksele maja byc zbierane nie z linii prostej, ale wlasnie z okregu.
Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc i sugestie
pozdrawiam
Line profile na okregu
Line profile na okregu
dodam jeszcze, ze zaczalem eksperymentowac tez z funkcja Convert Roi to Annulus w poalczeniu wlasnie z line profile, ale niestety nie odnioslem wielkich sukcesow.
A ja dodam jeszcze, że istnieje taka funkcja jak EDYTUJ POST. Pisanie jednego posta pod drugim jest wbrew regulaminowi. Pitol
sorki, zastosuje sie nast razem.
A ja dodam jeszcze, że istnieje taka funkcja jak EDYTUJ POST. Pisanie jednego posta pod drugim jest wbrew regulaminowi. Pitol
sorki, zastosuje sie nast razem.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011 21:21 przez helmik, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Line profile na okregu
zobacz załącznik
- Załączniki
-
- LineProfile Example.vi
- (53.88 KiB) Pobrany 375 razy
Line profile na okregu
no tak, rozwiazanie nie bylo zbyt skomplikowane, wielkie dzieki oczekp.
a czy zrobienie czegos troche bardziej skomplikowanego czyli reczne wpisanie piksela centralnego oraz promienia jako jakis stalych z zewnatrz w celu lepszej automatyzacji byloby trudne?
edit:
albo pytanie w sumie troche wazniejsze, bo to sterowanie z zew. to w sumie tylko kosmetyka.
mianowicie: jesli w tym line profile wybiore wlasnie wymieniona juz figure pierscienia (annulus) to po czym on tak naprawde zlicza i pokazuje wykres? NIe moge znazlezc w dokumentacjach zadnych informacji a dosc ciezko mi idzie tez wnioskowanie. Na pewno nie po granicach, sumuje jakos po tym co wewnatrz i usrednia? Bylbym wdzieczny za informacje.
a czy zrobienie czegos troche bardziej skomplikowanego czyli reczne wpisanie piksela centralnego oraz promienia jako jakis stalych z zewnatrz w celu lepszej automatyzacji byloby trudne?
edit:
albo pytanie w sumie troche wazniejsze, bo to sterowanie z zew. to w sumie tylko kosmetyka.
mianowicie: jesli w tym line profile wybiore wlasnie wymieniona juz figure pierscienia (annulus) to po czym on tak naprawde zlicza i pokazuje wykres? NIe moge znazlezc w dokumentacjach zadnych informacji a dosc ciezko mi idzie tez wnioskowanie. Na pewno nie po granicach, sumuje jakos po tym co wewnatrz i usrednia? Bylbym wdzieczny za informacje.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011 22:22 przez helmik, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Line profile na okregu
W załączniku sterowanie z zewnątrz.a czy zrobienie czegos troche bardziej skomplikowanego czyli reczne wpisanie piksela centralnego oraz promienia jako jakis stalych z zewnatrz w celu lepszej automatyzacji byloby trudne?
Łatwo to przerobić, żeby zamiast elipsy był okrąg (wtedy będziesz podawał np. środek i promień)
Właśnie zlicza po konturze tej elipsy. Punkt zerowy to jest najwyższy punkt (na górze) elipsy i leci po kolei z ruchem zegarkowym. Jedynie to nie wiem na jakiej zasadzie dobiera sobie ilość punktów na elipsie. Zauważyłem tylko, że im większa elipsa, tym liczba punktów rośnie.albo pytanie w sumie troche wazniejsze, bo to sterowanie z zew. to w sumie tylko kosmetyka.
- Załączniki
-
- LineProfile Example.vi
- (63.62 KiB) Pobrany 326 razy