Line profile na okregu

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
helmik
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Line profile na okregu

Post autor: helmik »

Witam,
jestem bardzo poczatkujacym uzytkownikiem labview dlatego mam nadzieje, ze mimo zapewne prostego rozwiazania ktos bylby sklonny dac jakas porade.

Mam zdjecie i potrzebuje zebrac natezenie pikseli na okregu o pewnym wybranym srodku oraz promieniu. Konkretnie chodzi o program, ktory bedzie realizowal te sama funkcje co podany w przykladach: Line Profile http://zone.ni.com/devzone/cda/epd/p/id/5560
Ale piksele maja byc zbierane nie z linii prostej, ale wlasnie z okregu.
Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc i sugestie
pozdrawiam
helmik

Line profile na okregu

dodam jeszcze, ze zaczalem eksperymentowac tez z funkcja Convert Roi to Annulus w poalczeniu wlasnie z line profile, ale niestety nie odnioslem wielkich sukcesow.

A ja dodam jeszcze, że istnieje taka funkcja jak EDYTUJ POST. Pisanie jednego posta pod drugim jest wbrew regulaminowi. Pitol

sorki, zastosuje sie nast razem.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011 21:21 przez helmik, łącznie zmieniany 1 raz.
oczekp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Line profile na okregu

Post autor: oczekp »

zobacz załącznik
Załączniki
LineProfile Example.vi
(53.88 KiB) Pobrany 375 razy
helmik

Line profile na okregu

no tak, rozwiazanie nie bylo zbyt skomplikowane, wielkie dzieki oczekp.

a czy zrobienie czegos troche bardziej skomplikowanego czyli reczne wpisanie piksela centralnego oraz promienia jako jakis stalych z zewnatrz w celu lepszej automatyzacji byloby trudne?

edit:

albo pytanie w sumie troche wazniejsze, bo to sterowanie z zew. to w sumie tylko kosmetyka.
mianowicie: jesli w tym line profile wybiore wlasnie wymieniona juz figure pierscienia (annulus) to po czym on tak naprawde zlicza i pokazuje wykres? NIe moge znazlezc w dokumentacjach zadnych informacji a dosc ciezko mi idzie tez wnioskowanie. Na pewno nie po granicach, sumuje jakos po tym co wewnatrz i usrednia? Bylbym wdzieczny za informacje.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011 22:22 przez helmik, łącznie zmieniany 3 razy.
oczekp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Line profile na okregu

Post autor: oczekp »

a czy zrobienie czegos troche bardziej skomplikowanego czyli reczne wpisanie piksela centralnego oraz promienia jako jakis stalych z zewnatrz w celu lepszej automatyzacji byloby trudne?
W załączniku sterowanie z zewnątrz.
Łatwo to przerobić, żeby zamiast elipsy był okrąg (wtedy będziesz podawał np. środek i promień)
albo pytanie w sumie troche wazniejsze, bo to sterowanie z zew. to w sumie tylko kosmetyka.
mianowicie: jesli w tym line profile wybiore wlasnie wymieniona juz figure pierscienia (annulus) to po czym on tak naprawde zlicza i pokazuje wykres? NIe moge znazlezc w dokumentacjach zadnych informacji a dosc ciezko mi idzie tez wnioskowanie. Na pewno nie po granicach, sumuje jakos po tym co wewnatrz i usrednia? Bylbym wdzieczny za informacje.
Właśnie zlicza po konturze tej elipsy. Punkt zerowy to jest najwyższy punkt (na górze) elipsy i leci po kolei z ruchem zegarkowym. Jedynie to nie wiem na jakiej zasadzie dobiera sobie ilość punktów na elipsie. Zauważyłem tylko, że im większa elipsa, tym liczba punktów rośnie.
Załączniki
LineProfile Example.vi
(63.62 KiB) Pobrany 326 razy
ODPOWIEDZ