dane w tablicy 1D + Index Array

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
poczatkujacy
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

dane w tablicy 1D + Index Array

Post autor: poczatkujacy »

Witam wszystkich!
Mam takie pytanie związane z programem który tworzę:) (jego fragment zamieszczam poniżej). Czy po podłączeniu zmiennej lokalnej przemieszczenie (utworzonej z danych pomiarowych w postaci jednowymiarowej tablicy) do "indeks array" będą otrzymywał w oblieczniach co 10 próbkę sygnału. Zależy mi na tym żeby w obliczeniach uwzględniane były wszystkie próbki zbierane z indukcyjnego czujnika przemieszczenia.
Częstotliwość próbkowania to 10próbek/s. Całość jest wykonywana w pętli while. Nie wiem czy to jest istotne ale Wait Until Next ms Multiple ustawione jest na 500ms.
Proszę o podpowiedź w tej kwestii.
Z góry dzięki.
Załączniki
pytanie.jpg
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: dane w tablicy 1D + Index Array

Post autor: smiga »

Wrzuć kod to łatwiej będzie pomóc. Z tego co piszesz pętla While wykonuje się 500ms. W tym czasie ten Case wykona się raz, pobierając w jakimś momencie dane z tych dwóch wspomnianych zmiennych lokalnych, w których zmieniają się wartości 10 razy na s. Jeżeli więc chcesz mieć wszystkie dane to wypadałoby to zrobić inaczej.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
poczatkujacy
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: poczatkujacy »

Witam ponownie!
Otóż zależy mi na tym żeby odczytywać do obliczeń wszystkie próbki pobierane z czujnika. Tylko właśnie mam z tym problem. Dzieki za odpowiedź. W załączniku przesyłam mój program. Dzięki za jakiekolwiek sugestie.
Załączniki
wersja_wstępna.vi
(106.61 KiB) Pobrany 168 razy
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

Poczytaj o konstrukcji producent / konsument. Pomiary z czujnika powinny być robione w jednej pętli (np. producenta), a dane obrabiane w drugiej pętli (konsumenta).
W układzie jaki masz teraz przejście jednej iteracji pętli to wykonanie się wszystkiego 1 raz w środku pętli - czyli 500ms minie ...więc nie masz szans zbierać danych szybciej.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
ODPOWIEDZ