wobuloskop

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Pawu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

wobuloskop

Post autor: Pawu »

Mam na projekt zrobić coś na wzór wobuloskopu, nie musi wyglądem przypominać normalnego.

wersja LabView 2010 evaluation version

Jednak napotkałem kilka problemów:
1. Jak podczas rejestrowania sygnału (przez mikrofon, w zakładce rejestracja) zatrzymam i ponownie spróbuję dać start to nie działa, mimo iż generowanie tak samo zrobione działa prawidłowo.
2. Jeśli dłuższą chwilę zbieram dane (zakładka rejestracja) to wyświetla się komunikat, że nie nadąża zapisywać dane, zwiększenie rozmiaru bufora przekłada ten problem na trochę później ale nadal nie da się zbierać danych bez przerwy.
3. To prośba a nie problem, ponieważ korzystam z wersji testowej (30-dniowej)niedostępną mam opcję stworzenia pliku .exe, prosiłbym o stworzenie takiego właśnie exe żeby można było otwierać bez instalacji LabView.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu któregokolwiek problemu
Załączniki
Kopia (2) Kopia Projekt.vi
(142.68 KiB) Pobrany 227 razy
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Re: wobuloskop

Post autor: smiga »

Zacznijmy od punktu pierwszego - task ID się zmienia, a u Ciebie jest zawsze zero - wstaw zamiast stałej rejestr, którym przekażesz ID ... czyli jak poniżej:

Odnośnie punktu drugiego to zerknij na przykład Continuos Sound Input i skorzystaj z tych bloczków (pewnie nowsze) - tam możesz ustawić Number of Samples/ch ... bufor się nie przepełna.

Ostatnia rzecz - kod jest mało elegacki ... czyli zaśmiecony, powracające linie z wyjść po prawej do wejść po lewej co utrudnia czytanie kodu - polecam posprzątać dla własnej i innych wygody. ;)
Załączniki
as.jpg
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
Pawu
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: Pawu »

Dzięki.
Pierwszy problem rozwiązany,
odnośnie zmiany bloczków,
Number of Samples/ch działa tutaj tak samo jak buffer size i zwiększenie tej wartości tylko przekłada error na później. NA szczęście nie jest to tak dużym problemem żeby się tym przejmować.

Za jakość kodu przepraszam ale musiałem to tak upchać żeby się mieściło na jak najmniejszej ilości stron.
Awatar użytkownika
smiga
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: smiga »

A jak włączysz przykład Continuos Sound Input to też zgłasza ten błąd przepełnienia bufora?
Pawu pisze: ... musiałem to tak upchać żeby się mieściło na jak najmniejszej ilości stron.
Zamykaj w SubVI'e ;)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek
Pomogłem ... postaw kawę: https://buycoffee.to/smiga
ODPOWIEDZ