WatchDog, SCXI, karta NI PCI-MIO 16E-4, LV 8.5

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
rm26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

WatchDog, SCXI, karta NI PCI-MIO 16E-4, LV 8.5

Post autor: rm26 »

Witam,
mam problem z WatchDog'iem. Piszę nową wersję programu, który kiedyś działał w LV 6.1. Program ma za zadanie pobierać dane z czujników (sygnały analogowe), sygnały od sterownika PLC (cyfrowe) oraz wystawiać sygnały analogowe i cyfrowe. Wszystkie sygnały lądują i wychodzą z SCXI 1001 (lista modułów jak w MAX'ie):
NI SCXI 1124- accesorry SCXI 1325
NI SCXI 1126- accesorry SCXI 1327
NI SCXI 1102B- accesorry SCXI 1303
NI SCXI 1162HV- accesorry SCXI 1326
NI SCXI 1160- accesorry SCXI 1324
NI SCXI 1160- accesorry SCXI 1324
NI SCXI 1161- accesorry none

W komputerze zamontowana jest kasta NI PCI-MIO 16E-4. Wiadomo w starej wersji wszystko chodziło na kanałach Traditional NI-DAQ. Obecnie ma to działać w LV 8.5 i na kanałach NI-DAQmx. Niestety Watchdog, który był zrobiony na starą wersję programu nie działa w nowej. A ja nie mam pojęcia nawet jak się zabrać za tworzenie Watchdoga. Niby wiem coś o Call Library Function Node, jednak nie do końca mi to wychodzi. Ma ktoś pojęcie jak to zrobić??? Dodam, że aplikacja działa w czasie rzeczywistym. A wystawiane wygnały analogowe trafiają na sterowanie silnikiem.
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: WatchDog, SCXI, karta NI PCI-MIO 16E-4, LV 8.5

Post autor: bogdani »

Witaj

Aplikacja działa w czasie rzeczywistym, tzn. że na systemie Real-Time czy czas odpowiedzi jest <500 ms?

W funkcjach LabVIEW jest bloczek odpowiedzialny za Watchdoga i na Real-Time jest implementacja jest banalna - RT Watchdog VIs

Pokaż nam jak był zrobiony Watchdog w starym programie, może uda się coś wymyślić.
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
rm26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Re: WatchDog, SCXI, karta NI PCI-MIO 16E-4, LV 8.5

Post autor: rm26 »

Witam. Przepraszam, że tak późno odpisuję. Aplikacja działa w trybie rzeczywistym. Zrobiłem dokładną kopię Watchdoga ze starego programu, tyle tylko, że na wersję 8.5. i działa, ale tylko w wypadku, gdy karta w MAX'ie widnieje jako Traditional Device. Nie działa natomiast, gdy jest to DAQmx. Więc problem polega na tym, aby stworzyć nowego WatchDoga dziłającego jak stary, lecz na kanałach i urządzeniach mx. Jako załącznik dodaję wersję w LV6.1, moją w 8.5 oraz jakąś znalezioną przez przypadek w folderze ze starym programem. Niestety ta ostatnia nie dziła, ale może kogoś naprowadzi. Z góry dziękuję za zainteresowanie.
Załączniki
WatchDog.zip
(130.59 KiB) Pobrany 230 razy
ODPOWIEDZ