Status komunikacji z bazą danych

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
DaFFyBZ
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Status komunikacji z bazą danych

Post autor: DaFFyBZ »

Witam.
Czy ktoś z doświadczonych użytkowników LabView wie jak "sprawdzać status komunikacji z bazą danych MySQL" w sposób jak najmniej obciążający procesor (system, bazę itd.) ?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje i odpowiedzi.
oczekp

Re: Status komunikacji z bazą danych

Post autor: oczekp »

Hej,
możesz skorzystać z darmowej biblioteki LabSQL: http://jeffreytravis.com/lost/labsql.html
albo z toolkitu NI: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 0A006139D6
albo z tcp/ip: https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-10453
Co do tego ostatniego autora cytując:
For queries with no or small sets of returned data, expect 10-20% improvement in processing time over the LabVIEW Database Connectivity Toolkit since this example does not have the additional overhead of sending data through ODBC. However - large returned datasets will take significantly longer (10x+) than the LabVIEW Database Connectivity Toolkit. Memory is not preallocated for returned datasets and dynamically building large string arrays causes significant time with memory allocation. I have not had time to look into this and provide a good method - if anyone has good ideas or a solution your feedback is welcome.
Natomiast szczerze powiedziawszy nie sprawdzałem szybkości działania oraz obciążenia procesora dla dwóch pierwszych. Może ktoś na forum to robił?
DaFFyBZ

Może źle zrozumiałem zawartość linków podesłanych przez kolegę @oczekp lub źle się wyraziłem, ale mój problem polega na tym, że otwieram połączenie z bazą w MySQL, wpisuję do niej, ale nie zamykam połączenia. Dane wpisywane są w dużej ilości i bardzo często, więc uznałem za bezsensowne otwieranie/zamykanie połączenia. Dodatkowo potrzebuję w aplikacji kontrolkę ze stanem połączenia (jest/brak) i szukam rozwiązania szybkiego, skutecznego i mało obciążającego.
edit: w tej chwili wysyłam zapytanie o max(id) i sprawdzam error out, ale to rozwiązanie moim zdaniem jest nieoptymalne
PiDi
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Post autor: PiDi »

Skoro często dokonujesz wpisu, czy generalnie komunikacji z tą bazą, to po co chcesz dodatkowo sprawdzać, czy jest z nią połączenie? Jeśli nie będziesz miał połączenia, to każda próba komunikacji z bazą danych skończy się odpowiednim błędem i to Ci pokaże, że połączenie padło.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
walaszek
Kontakt:

Post autor: walaszek »

Domyślam się, że koledze chodzi o to iż dane zapisywane są do bazy danych MySQL często na jakimś serwerze a na innym komputerze jest odczyt potrzebnych danych z bazy już nie tak często i potrzebna jest ciągła informacja o stanie połączenia z zewnętrzną baza danych MySQL - czy tak?
DaFFyBZ

Dokładnie tak jak to napisał kolega powyżej. Przepraszam za niepełne informacje.
ODPOWIEDZ