Struktura Case (true/false)

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Awatar użytkownika
TomI85
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: TomI85 »

Proszę o pomoc po ustawieniu DAQ czytałem juz kilka książek i kursy, ale nie mogę sobie poradzić właśnie z tym przykładem. Posiadam kartę pomiarową i tutaj jest przykład mojego problemu gdyż nie wiem co dodać w odnośniku (false). mianowicie program polega na załączeniu odpowiednich dla mnie kanałów i wyświetlaniu wykresów.

:-? @-)

Proszę o podpowiedź
Załączniki
Untitled 1.vi
zalącznik w LAbview 09
(118.2 KiB) Pobrany 221 razy
Untitled 1.vi
załacznik w Labview 8.6
(118.05 KiB) Pobrany 202 razy
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Mógłbyś napisać co chcesz uzyskać? Przyciskami chcesz włączać/wyłączać kanały, ale co ma się dziać z wykresem jeśli kanał jest wyłączony? Jeśli ma się dodawać nic, to po prostu kliknij na wyjście ze struktury Case i zaznacz "Use Default If Unwired".
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Awatar użytkownika
TomI85

Gdy załączam przycisk kanał ma sie pojawić na graph indicator gdy wyłączam ma znikać. Do tego gdzieś jest bląd i wyskakują mi errory.
Czy to kwestia wyprowadzenia na wejście (control) każdego DAQ :rate ,time out, t/f.Bo ustawiłem w DAQ wszystkie parametry
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011 11:32 przez TomI85, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Jakie błędy Ci się pojawiają? Musisz dawać więcej szczegółów, bo wróżyć nikt nie potrafi tutaj.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
Awatar użytkownika
TomI85

Re: Struktura Case (true/false)

Przepraszam

Na załączniku widać błąd .....Blędy pochodza od DAQ przy każdym uruchomieniu programu.W zależności od ilości DAQ podświetla mi wkolejnym kroku inny pokazując błąd.
Załączniki
ERROR1.JPG
Pozdrawiam Tomasz
smiglo

Re: Struktura Case (true/false)

Post autor: smiglo »

Prawdopodobnie używasz karty (np. serii M), w której wejścia analogowe są mulipleksowane - tzn. w rzeczywistości mają tylko jeden przetwornik AC, a kanały są przełączane. Z zamieszczanego zrzutu ekranu wynika, że odczyt (w założeniu) ma się odbywać jednocześnie dla wszystkich kanałów. Aby zrobić to prawie jednocześnie odczyty można umieścić w ramkach struktury sekwencyjnej (Structures>>Flat (lub Stacked)Sequence) - załącznik, wrzucając jeszcze struktury Case, które masz.
Można też w jednym DAQAssistant od razu odczytywać dane z kilku kanałów "jednocześnie".

Jeśli kanały mają być przełączane to DAQAssistanty należałoby po prostu umieścić wewnątrz struktur CASE.
Załączniki
jeden DAQAssist w jednej ramce struktury Case
jeden DAQAssist w jednej ramce struktury Case
rozdzielenie czasowe odczytów z wejścia analogowego
rozdzielenie czasowe odczytów z wejścia analogowego
p.jpg (16.48 KiB) Przejrzano 5369 razy
smiglo
ODPOWIEDZ