Witam,
jestem tutaj nowy więc jeśli piszę w złym dziale to szczerze przepraszam.
Mam problem i jeśli możecie, prosiłbym Was o pomoc.
Chcę sterować silnikami krokowymi z poziomu Labview za pomocą karty pomiarowej(wyjścia cyfrowe).
Posiadam sterownik do silnika, muszę jedynie w Labview zasterować wyjściami cyfrowymi w karcie pomiarowej...
Karta to usb-1208fs.
Może to banalny problem, ale niebardzo wiem jak najprościej stworzyć aplikacje aby możnabyło sterować tymi wyjściami karty.
Wyczytałem że jest pewna sprytna rzecz pod tytułem DAQ Assistant. Czy za jego pomocą będzie najprościej?
Mam nadzieje że mnie nie wyzwiecie że piszę rzeczy być może dla wielu z Was bardzo proste... z gróry przepraszam.
Za wszelką pomoc bardzo dziękuję i pozdrawiam:)
Nie zakładaj takich samych tematów w kilku działach. Pitol
silnik krokowy - karta+Labview
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Witaj
Karta, którą posiadasz nie jest produkcji National Instruments. Nie możesz więc skorzytać z DAQ Assistant, bo on obsługuje wyłącznie urządzenia wykorzystujące sterownik DAQmx (czyli produkcji NI). Poszukaj na stronie producenta sterownika do LabVIEW - tylko za jego pomocą będziesz mógł pracować z tą kartą.
Karta, którą posiadasz nie jest produkcji National Instruments. Nie możesz więc skorzytać z DAQ Assistant, bo on obsługuje wyłącznie urządzenia wykorzystujące sterownik DAQmx (czyli produkcji NI). Poszukaj na stronie producenta sterownika do LabVIEW - tylko za jego pomocą będziesz mógł pracować z tą kartą.
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
zainstalowalem sterownik do tej karty, w labview podobno jest juz wykrywalna, tylko nie wiem jakim narzędziem mogę wysterować stany na wyjścia cyfrowe...
Czy posiada ktoś z Was jakieś aplikacje pod labview abym mogl zobaczyc na jakiej zasadzie labview komunikuje sie z wyjściami cyfrowymi karty?
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
Czy posiada ktoś z Was jakieś aplikacje pod labview abym mogl zobaczyc na jakiej zasadzie labview komunikuje sie z wyjściami cyfrowymi karty?
Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
- Nowszy
- Wersja środowiska: LabVIEW 2011
- Kontakt:
Jeśli zainstalowałeś sterownik, to gdzieś w palecie funkcji LV powinieneś znaleźć odpowiednie VIe, poszukaj np. w Measurement IO
Pozdrawiam, Maciek Antonik
Edu4Industry
Edu4Industry
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: silnik krokowy - karta+Labview
Witam. Karta której używasz jest produkcji Measurement computing. Producent dostarcza drivery do Labview w postaci bibliotek ULx for NI Labview i Uniwersal libray. Obie do pobrania z: http://www.mccdaq.com/index.aspx
Sciągnij je i zainstaluj, a powinny by widocze w labwiew.
W folderze Program Files>Labview 2010>examle>ulx powinny być przykłady kożystania.
Sciągnij je i zainstaluj, a powinny by widocze w labwiew.
W folderze Program Files>Labview 2010>examle>ulx powinny być przykłady kożystania.
AGF dziękuję za info i pomoc, znalazłem przykład, rozgryzłem już jak to działa i mogę już sterować wyjściami karty...
Jednak mam takie pytanie i pewien problem, układ którym chcę sterować za pomocą karty to dwie sównice po starych drukarkach.
Pracują w osi X i Y, jednak chciałbym aby w labview była możliwość nie tylko załanczania i zmiany kierunku tych sównic. Chciałbym aby np. można było wpisywać w pole tekstowe daną wartość a wtedy sównica przesuwałaby się o tą określoną wartość...
Chcę nanieść przy sównicach linijkę i ustawiać za pomocą labview w którym dokładnie miejscu ma się element na sównicy zatrzymać...
Czy jest takie coś wykonalne? Czy możecie mi Wy mądre głowy coś na ten problem poradzić?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam:)
Jednak mam takie pytanie i pewien problem, układ którym chcę sterować za pomocą karty to dwie sównice po starych drukarkach.
Pracują w osi X i Y, jednak chciałbym aby w labview była możliwość nie tylko załanczania i zmiany kierunku tych sównic. Chciałbym aby np. można było wpisywać w pole tekstowe daną wartość a wtedy sównica przesuwałaby się o tą określoną wartość...
Chcę nanieść przy sównicach linijkę i ustawiać za pomocą labview w którym dokładnie miejscu ma się element na sównicy zatrzymać...
Czy jest takie coś wykonalne? Czy możecie mi Wy mądre głowy coś na ten problem poradzić?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam:)
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Re: silnik krokowy - karta+Labview
Witam!.
Oczywiście, że się da, w końcu labview to język programowania
Jako że napęd krokowy nie posiada sprzężenia zwrotnego, będziesz potrzebował punktów referencyjnych dla znalezienia orientacji w położeniu X i Y (krańcówki etc.). Po odnalezieniu takiego położenia na pewno bez problemu można wyliczyć wysterowanie do dowolnej pozycji.
Pozdrawiam
Andrzej
Oczywiście, że się da, w końcu labview to język programowania

Jako że napęd krokowy nie posiada sprzężenia zwrotnego, będziesz potrzebował punktów referencyjnych dla znalezienia orientacji w położeniu X i Y (krańcówki etc.). Po odnalezieniu takiego położenia na pewno bez problemu można wyliczyć wysterowanie do dowolnej pozycji.
Pozdrawiam
Andrzej