witam,
mam pewien problem, na zajęciach na uczelni prowadzący dal na za zadanie wykonać aplikacje w LABviev 2009 która by usuwała pierwsza harmoniczna (aby była możliwość późniejszej analizy pozostałych składowych sygnału), chciałem skorzystać z analizy harmonicznych, po analizie usunąć pierwsza składowa harmoniczna, jednak problem w tym ze mam do tego wykorzystać filtr adaptacyjny i nie mam pojęcia jak to wykonać, dodam że jestem początkujący w temacie labviev bo wiele styczności z nim na uczelni nie mamy (częściej na matlabie pracujemy) wiec proszę o jakaś pomoc w tym zadaniu
pozdrawiam,
Filtr adaptacyjny w analizie sygnału
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Filtr adaptacyjny w analizie sygnału
Po pierwsze: dodałeś post do działu Real-Time, a nie sądzę, żeby Twój problem był związany z programem na system czasu rzeczywistego... Następnym razem proszę o uważniejsze dobieranie kategorii. No chyba, że się mylę...
W każdym razie do filtrów adaptacyjnych NI sprzedaje NI LabVIEW Adaptive Filter Toolkit, ale nie wiem czy go masz.
Na necie można znaleźć coś o filtrach adaptacyjnych w LabVIEW: http://issuu.com/spconguy/docs/use-of-l ... plications
Poszukaj, czy masz w palecie funkcji paletę Signal Processing. Jeśli tak to w kolejnej palecie Filters masz już spory wybór filtrów, które z pewnością Ci pomogą.
Jeśli nie masz palety Signal Processing to zapytaj prowadzącego, może uczelnia ma licencję na ten moduł.
W każdym razie do filtrów adaptacyjnych NI sprzedaje NI LabVIEW Adaptive Filter Toolkit, ale nie wiem czy go masz.
Na necie można znaleźć coś o filtrach adaptacyjnych w LabVIEW: http://issuu.com/spconguy/docs/use-of-l ... plications
Poszukaj, czy masz w palecie funkcji paletę Signal Processing. Jeśli tak to w kolejnej palecie Filters masz już spory wybór filtrów, które z pewnością Ci pomogą.
Jeśli nie masz palety Signal Processing to zapytaj prowadzącego, może uczelnia ma licencję na ten moduł.