Witam!
Mam dane x oraz y zmierzone. Chce je aproksymować linią prostą i wielomianem drugiego stopnia na jednym wykresie. Do aproksymacji linią prostą użyłem bloczku "Linear Fit", natomiast czy do aproksymacji wielomianem mogę wykorzystać blok "Curve fiting" i jak go mam połączyć żeby się dołączył do wykresu xygraph? tutaj przykład obrazkowy o co chodzi:)
aproksymacja wykresu
Re: aproksymacja wykresu
Przepraszam że drugi post, ale tak się zastanawiałem nad tym problemem i wymyśliłem że do aproksymacji wielomianem trzeba wykorzystać funkcję General Polynomial Fit
A współczynniki wielomianu to chyba bedą Polynomial Coefficieents. Potwierdzi ktoś moje rozmyślenia?Re: aproksymacja wykresu
potwierdzi:P
Wejdź w LabView Help-> Find Examples ->Analyzing and Processing Signals-> Curve Fitting and Interpolation-> i zobacz sobie takie przykładziki jak Regression Solver, tam masz przykłady z wielomianem i liniowym dopasowywaniem, jak również Regression Demo oraz inne co się tam znajdują mogą być przydatne.
Wejdź w LabView Help-> Find Examples ->Analyzing and Processing Signals-> Curve Fitting and Interpolation-> i zobacz sobie takie przykładziki jak Regression Solver, tam masz przykłady z wielomianem i liniowym dopasowywaniem, jak również Regression Demo oraz inne co się tam znajdują mogą być przydatne.