Witam. Ahhh ten nieszczęsny zapis do pliku...
Mianowicie. Odczytuje dane przychodzące z zewnętrznego źródła po RS-ie. Dane są odbierane co jedną sekundę i na bieżąco prezentowane na ekranie w postaci słupków, ale chciałbym mieć możliwość wyboru momentu zapisu co (wymóg promotora):
- 1sek;
- 5sek;
- 10sek;
- 30sek;
- 1min;
- 5min;
- 10min;
- 30min;
No i mam problem bo nie umiem tego zrealizować wykorzystując do tego najlepiej zegarek systemowy i funkcję Get Date/Time String.
Jak zrealizowałem to licząc liczbę iteracji to dane były zapisywane np. w przypadku 5 sekundowego odstępu czasu co:
- 5 sekund;
- 7 sekund;
- 8 sekund;
- 4 sekund;
- 6 sekund;
Przy większych przedziałach czasowych błąd był znacznie większy.
Proszę o pomoc gdyż jest to część mojej pracy inżynierskiej.
Zapis danych do pliku co określony czas
-
- Administrator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2015
- Kontakt:
Zapis danych do pliku co określony czas
Czas zapisu był różny, a dane zapisane właściwe?
Najlepiej pokaż kod.
Jaki problem wykorzystać funkcję Get Date/Time String. Zapamiętujesz czas, i co iterację sprawdzasz kolejnym odczytem czy od zapamiętanego czasu minęło już tyle ile chcesz.
Najlepiej pokaż kod.
Jaki problem wykorzystać funkcję Get Date/Time String. Zapamiętujesz czas, i co iterację sprawdzasz kolejnym odczytem czy od zapamiętanego czasu minęło już tyle ile chcesz.
Re: Zapis danych do pliku co określony czas
Witam, zamieszczam moja propozycje pomiaru z get Time. Uwaga na to co robi sie w pętli głównej, jesli zapisywac bedziesz duze pliki to realizując ta strukture programu opóznienia beda duze.
- Załączniki
-
- dioda.vi
- (10.55 KiB) Pobrany 355 razy
-
- Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
- Kontakt:
Tak, dane zapisują się właściwie.
Oto mój kod: czepek dzięki za kod, niestety nie mogę go odpalić bo mam LV w wersji 8.5
Oto mój kod: czepek dzięki za kod, niestety nie mogę go odpalić bo mam LV w wersji 8.5
Zapisalem dla wersji 8.5
- Załączniki
-
- dioda.vi
- wer.8.5
- (14.13 KiB) Pobrany 354 razy