Witam
Piszę w sprawie takiej jak w temacie. Od razu może napisze że, jestem początkującym użytkownikiem LabVIEW i jak do tej pory siedziałem w książce i innych samouczkach/ podstawach LabVIEW. Mój problem polega na tym że, mam za zadanie napisać prace inżynierską jak wykorzystać środowisko LabVIEW do badań maszyn elektrycznych. No i właśnie mój pomysł polega na tym aby za symulować silnik elektryczny i załóżmy zbadać go poprzez wykreślenie paru podstawowych charakterystyk (np. silni w stanie jałowym itp). Moje pytanie brzmi czy można coś takiego wykonać? Czy można wykreślić podstawowe charakterystyki bez podłączania się pod rzeczywisty silnik? Szukałem już odpowiedzi na forum czy w przykładowych projektach ale nic nie znalazłem. Prosiłbym o jakiekolwiek nakierowanie na rozwiązanie zagadnienia.
Symulacja silnika elektrycznego
Re: Symulacja silnika elektrycznego
Oczywiscie można wykonać symualcję downolnego silnika, trzeba jednak dysponować pełnym modelem matematycznym. Jesli uzyć biblioteki ,,Control Design and Simulation'' to taka symulacja wygląda identycznie jak w simulinku, pewnie da sie i bez tego przy uzyciu równań róznicowych. Model matematyczny oczywiscie odbiegac będzie nieco od rzeczywistego silnika, ale nie na tyle żeby nie dało sie skrobnąc paru wniosków.Co do metodyki to niestety nie powiem czy rzeczywiscie stosuje się takie rozwiązania w przemysle. Natomiast na uczelni na takie rozwiązania często się napotykałem, dobieranie rzeczywistego regulatora do takich silników, badanie parametrów itp.
Re: Symulacja silnika elektrycznego
Moim zdaniem samo symulowanie silnika w LabView jest bez sensu. Lepiej to zrobic w Matlabie. Za to można przy użyciu jakiejś karty napisac program do odczytywania takich charakterystyk silnika elektrycznego.