Problem z *.llb?
- Tomasz2488
- Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Problem z *.llb?
Witam wszystkich użytkowników,
cały czas pracuję nad systemem do pomiaru temperatury i ciśnienia.
Układ taki już zaprojektowałem, lecz przy wykorzystaniu sterowników firmy Pressure Systems (odczyt danych następuje bezpośrednio z każdego modułu)
teraz moim zadaniem jest odczyt z całej "szafki pomiarowej", w której znajdują się 3moduły do pomiaru ciśnienia, jeden do temperatury,barometr+ dwa moduły NI. Szafka pomiarowa posiada własne IP. Chciałem stowrzyć plik *.llb, w którym posiadałbym takie podprogramy jak: open tcp ip, close tcp ip, get data i write.
W załączniku dodaję zrzut ekranu. Nie mam pojęcia dlaczego stworzony prze zemnie podprogram nie posiada połączeń?
Mam także pytanie czy jest możliwy odczyt danych tylko ciśnienia potem przy pomocy CASE STRUCTURE i TAB CONTROL stworzyć zakładki odpowiednio dla 1)ciśnienia 2) temperatury 3) modułów NI ?
Z góry dziękuję za pomoc.
cały czas pracuję nad systemem do pomiaru temperatury i ciśnienia.
Układ taki już zaprojektowałem, lecz przy wykorzystaniu sterowników firmy Pressure Systems (odczyt danych następuje bezpośrednio z każdego modułu)
teraz moim zadaniem jest odczyt z całej "szafki pomiarowej", w której znajdują się 3moduły do pomiaru ciśnienia, jeden do temperatury,barometr+ dwa moduły NI. Szafka pomiarowa posiada własne IP. Chciałem stowrzyć plik *.llb, w którym posiadałbym takie podprogramy jak: open tcp ip, close tcp ip, get data i write.
W załączniku dodaję zrzut ekranu. Nie mam pojęcia dlaczego stworzony prze zemnie podprogram nie posiada połączeń?
Mam także pytanie czy jest możliwy odczyt danych tylko ciśnienia potem przy pomocy CASE STRUCTURE i TAB CONTROL stworzyć zakładki odpowiednio dla 1)ciśnienia 2) temperatury 3) modułów NI ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
- Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Re: Problem z *.llb?
A przygotowałeś dobrze tego VI TCP Open? Tzn. czy zaznaczyłeś, które wejścia/wyjścia mają być wyprowadzone na zewnątrz? Przejdź na Front Panel, kliknij prawym kl. mychy na ikonę w prawym górnym rogu i wybierz Show Connector. Następnie podłącz wejścia/wyjścia do dostępnych konektorów.Tomasz2488 pisze:W załączniku dodaję zrzut ekranu. Nie mam pojęcia dlaczego stworzony prze zemnie podprogram nie posiada połączeń?
Da sięTomasz2488 pisze:Mam także pytanie czy jest możliwy odczyt danych tylko ciśnienia potem przy pomocy CASE STRUCTURE i TAB CONTROL stworzyć zakładki odpowiednio dla 1)ciśnienia 2) temperatury 3) modułów NI ?

- Tomasz2488
Dziękuję za szybką odpowiedź 
Nie przygotowałem tego pliku.
Mam pytanie czym w takim razie będą się różniły podprogramy do odczytu temperatury i ciśnienia?

Nie przygotowałem tego pliku.
Mam pytanie czym w takim razie będą się różniły podprogramy do odczytu temperatury i ciśnienia?
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
Tak się trochę pośpieszyłem z tym "da się", wychodząc z założenia, że w LabVIEW się da zrobić (prawie) wszystko 
Ale wracając do Twojego problemu to napisz jak wygląda odczyt z tej szafy/urządzeń. Bo na razie to niewiele nam powiedziałeś i ciężko jest coś pomóc.

Ale wracając do Twojego problemu to napisz jak wygląda odczyt z tej szafy/urządzeń. Bo na razie to niewiele nam powiedziałeś i ciężko jest coś pomóc.
- Tomasz2488
Szafa pomiarowa posiada jedonstkę centralna oraz 3 16-kanalowe moduly do pomiaru cisnienia ( firmy Pressure Systems 9116) 1 16-kanalowy modul do pomiaru temperatury (rowniez Pressure Systems 9046) ,barometr oraz dwa moduly firmy NI.
Szafka posiada wlasne ip. Chcialbym poprzez Ethernet odczytywac dane z szafki pomiarowej ( w sposob uporzadkowany
- stad moj pomysl z tymi zakladkami)
Kazdy modul posiada wlasne ip i z tym nie bylo proglemu( wczesniejsza wersja), ale jesli mam jedno ip nie mam pojecia jak odczytac poszczegole dane?
Open tcp ip nastepnie get data (pressure) close tcp ip i odpowiednio dla odczytu temperatury. Tylko jaka funkcja odczytac same cisnienie lub temperature?
Szafka posiada wlasne ip. Chcialbym poprzez Ethernet odczytywac dane z szafki pomiarowej ( w sposob uporzadkowany

Kazdy modul posiada wlasne ip i z tym nie bylo proglemu( wczesniejsza wersja), ale jesli mam jedno ip nie mam pojecia jak odczytac poszczegole dane?
Open tcp ip nastepnie get data (pressure) close tcp ip i odpowiednio dla odczytu temperatury. Tylko jaka funkcja odczytac same cisnienie lub temperature?
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
Problem z *.llb?
Hmm... A nie jest gdzieś opisane w jaki sposób ta szafa zarządza urządzeniami podpiętymi do niej? Bo nie potrafię sobie wyobrazić jak to ma działać...
- Tomasz2488
Nie otrzymalem zadnej instrukcji. Aktualnie przebywam w Niemczech (program Erasmus) czyli dochodza problemy z jezykiem.
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
Problem z *.llb?
A próbowałeś znaleźć coś w necie? Co to za szafa w ogóle? A może da się dobrać bezpośrednio do urządzenia mimo, że jest podłączone przez szafę. Próbowałeś odczytać coś z urządzenia wpisując jego IP (nie szafy) ?
- Tomasz2488
Informacji na temat szafy nie ma , bo jest zaprojektowana na zamowienie.
Pierwsza wersja programu odczytywala tylko dane z moduly ( kazdy modul ma swoje ip) ale ja mam zrobic program ktory odczytuje z calej szafy pomiarowej (narzucone przez opiekuna). Troche to dziwne ale opiekun nie ma pojecia o LabVIEW (nigdy nie pracowal z LV).
Pierwsza wersja programu odczytywala tylko dane z moduly ( kazdy modul ma swoje ip) ale ja mam zrobic program ktory odczytuje z calej szafy pomiarowej (narzucone przez opiekuna). Troche to dziwne ale opiekun nie ma pojecia o LabVIEW (nigdy nie pracowal z LV).
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
No ale ta Twoja szafa nie jest inteligentna i sama nie odczyta informacji z urządzeń. Jeśli można odczytać dane z urządzeń pojedynczo mimo, że są przez szafę podłączone to Twój program będzie składał się z modułów, które będą odpowiedzialne za odczyt z poszczególnych urzadzeń. Tak więc będziesz miał jeden program odczytujący dane z szafy 

- Tomasz2488
Dziękuję za pomoc
Posiedzę trochę nad tym dzisiaj.
Spróbuję odczytać te dane na kilka sposobów.
O niepowodzeniu lub powodzeniu poinformuję na forum ;)

Posiedzę trochę nad tym dzisiaj.
Spróbuję odczytać te dane na kilka sposobów.
O niepowodzeniu lub powodzeniu poinformuję na forum ;)
Pozdrawiam,Tomek
- Tomasz2488
Witam,
w załączniku przesyłam plik z programem (Program.vi + Gasturbinenlabor.llb).
Nie mam pojęcia dlaczego, ale program nie działa :/
Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Z góry dziękuję za pomoc
w załączniku przesyłam plik z programem (Program.vi + Gasturbinenlabor.llb).
Nie mam pojęcia dlaczego, ale program nie działa :/
Czy ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
Z góry dziękuję za pomoc

- Załączniki
-
- LabVIEW.rar
- (1.1 MiB) Pobrany 270 razy
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
A jakiej funkcjonalności się spodziewasz? Bo samo "nie działa" to trochę za mało. Program działa, tylko nie tak jak, Ty tego chcesz.
- Tomasz2488
Powinien nastapic pomiar
a jednak wyskakuja bledy 
Prace z LabVIEW dopiero zaczynam i naprawde ciezko jest stawiac pierwsze kroki.

Prace z LabVIEW dopiero zaczynam i naprawde ciezko jest stawiac pierwsze kroki.
Pozdrawiam,Tomek
- Pitol
- Moderator
Spoko, każdy kiedyś zaczynał ;) Napisz jakie dokładnie błędy się pojawiają. Poza tym, Twój program działa tak, że jest możliwy pomiar tylko z jednego urządzenia (zakładajac, że nie używasz Run Continuously). Powinieneś mieć jedną pętlę While, w której jest struktura Case, a nie na odwrót.