Witam,
piszę pracę dyplomową na temat regulatorów. Symuluje regulator PI ( na bloczku jest zly opis ) w Labview. Mam takie pytanie, używam bloczka Transfer Function do za symulowania obiektu. W konfiguracji tego bloczka mam możliwość zmiany transmitancji danego obiektu ale chodzi mi aby była możliwość modyfikacji tej transmitancji z Front Panelu, aby użytkownik mógł bez szukania w kodzie zmieniać dowolnie transmitancje. Istnieje taka możliwość ? Ogólnie rozchodzi się o to iż później aplikacje zapisuje w rozszerzeniu .exe i wtedy nie będzie możliwości modyfikacji transmitancji obiektu ;/
Znalazłem już odpowiedź : http://techteach.no/publications/labvie ... ol_design/ Rozdział 3.
Transfer Function
Transfer Function
Ostatnio zmieniony 04 gru 2010 19:35 przez kolczu87, łącznie zmieniany 1 raz.
Transfer Function
za wcześnie pochwaliłem się ;/ ogólnie wygląd programu jest taki : 
Transmitancja obiektu jest podawana w bloczku Transfer Function lecz chcialbym zeby bylo na zasadzie jak wyzej napisalem wpisywania na Front Panelu. Wyczytalem ze mozna to zrobic na taki sposob :
lecz wtedy nie mozna polaczyc obu bloczkow bo maja inne wyjscia ;/ ma ktos pomysl jak to zrobic ?? Bede bardzo bardzo wdzieczy
wiadomo ze regulator musi dzialac na obiekt i to w petli sprzezenia zwrotnego aby mogl dzialac na blad regulacji ale nie wiem jak zrobic tak i zeby byla mozliwosc edytowania transmitancji obiektu ;/

Transmitancja obiektu jest podawana w bloczku Transfer Function lecz chcialbym zeby bylo na zasadzie jak wyzej napisalem wpisywania na Front Panelu. Wyczytalem ze mozna to zrobic na taki sposob :

lecz wtedy nie mozna polaczyc obu bloczkow bo maja inne wyjscia ;/ ma ktos pomysl jak to zrobic ?? Bede bardzo bardzo wdzieczy
wiadomo ze regulator musi dzialac na obiekt i to w petli sprzezenia zwrotnego aby mogl dzialac na blad regulacji ale nie wiem jak zrobic tak i zeby byla mozliwosc edytowania transmitancji obiektu ;/
Re: Transfer Function
Robiłem to dawno więc proszę dokąłdnie sprawdzić.Wyjście z bloczka "CD Construct Transfer " trzeba podłączyć pod bloczek "Transfer function" znajduje się razem z innymi elementami liniowymi Control Design and Simulation->Simulation->Linear Systems..(cos takiego).Ale zanim będzie mozna połączyć dwa bloczki nalezy skonfigurować drugi z nich
"Transfer function" .Poprostu klikamy ppm na bloczek i z menu wybieramy configuration,teraz wystarczy wybrac z listy rozwijanej(prawa częśc okna) Parameter source -> Terminal.Juz jestesmy w stanie podpiąc oba bloczki.
"Transfer function" .Poprostu klikamy ppm na bloczek i z menu wybieramy configuration,teraz wystarczy wybrac z listy rozwijanej(prawa częśc okna) Parameter source -> Terminal.Juz jestesmy w stanie podpiąc oba bloczki.
Transfer Function
dzięki, dokładnie o to mi chodziło ;)