We/Wy analogowe jednocześnie - konfigurowane niezależnie

Jeśli masz coś do powiedzenia w sprawie LabVIEW napisz. Tutaj są tematy, których nie można uściślić do innych działów.
Bartox
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6

Post autor: Bartox »

Witam ponownie !
Na początek chciałbym podziękować za aktualną pomoc. Otóż w tym momencie zajmuje się obsługą wielu we/wy analogowych na karcie jednocześnie - a dokładniej mam na zadanie wykreślic figury lissajousa dla danych sygnałów o różnej częstotliwości.
Otóż wszystko ma odbyć się na sprzęcie :
- karta DAQ M series 6221 PCI (http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/14132)
- panel BNC 2120 ( http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/10712 )

I natrafiłem na pewien problem. Otoż w zamyślę sygnały sinusoidalne generowane są na wyjściach analogowych AO0 i AO1 z częstotliwością i amplitudą przez użytkownika, a następnie akwizicjowane przez wejscia analowe AI2 i AI4 z których owy wykres jest wykreślany. Niestety nie potrafię stworzyć takiego kodu, który pozwalałby na niezależną konfigurację obu generatorów ( chodzi mi o zadaną częstotliwość ). Próbowałem również w DAQ assistances, bez skutku. Póki co stworzyłem zamieszczony niżej kod, nie działa On jednak tak jak powinien ( przypuszczam że obsługa we i wy cyfrowych powinna znajdować się w jednym kanale, ale jak to zrobić ? ). Dziękuje za jakiekolwiek uwagi i ewentualnie linki do materiałów o wielokanałowych pomiarach w DAQ.

Pozdrawiam
Załączniki
LissajousDAQmx.vi
labview 9.0
(66.85 KiB) Pobrany 359 razy
LissajousDAQmx8.6.vi
(58.98 KiB) Pobrany 365 razy
vugie
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Post autor: vugie »

Ha! Kiedy kupowałem swoją kartę, przyjechał sprzedawca z NI, żeby mi ją zaprezentować, to pierwsze co poprosiłem, to żeby napisał taki kod by karta zmierzyła co sama generuje. No i nie potrafił tego zrobić. Teraz już wiem jak: Musi się to odbywać bez użycia expressów, a taski generacji i akwizycji muszą być w niezależnych pętlach. Czemu? Nie mam pojęcia, bo kiedy mierzy się jakiś sygnał z zewnątrz to wszystko może być w jednej pętli z generacją.

Do Twojego kodu póki co nie zaglądałem
Bartox

Re: We/Wy analogowe jednocześnie - konfigurowane niezależnie

Dziękuje za odpowiedź
A w jaki sposób można konfigurować te dwa wyjścia niezależnie z zadaną amplitudą i częstotliwością ( różne dla każdego z Nich ). Czyżby każdemu z osobna stworzyć task ?
Awatar użytkownika
skoziate
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019
Kontakt:

Post autor: skoziate »

Witam,

Po pierwsze nie da się stworzyć dwóch osobnych tasków analogowego wyjścia dla tej karty, ponieważ posiada tylko jedno źródło zegara próbkującego dla analogowych wyjść. Co można zrobić, to stworzyć jeden task z dwoma kanałami i osobno definiować sygnały, które mogą być generowane przy pomocy każdego kanału. Wtedy oczywiście można mieć dwa sygnały o osobnych amplitudach i częstotliwością, ale będą one generowane z tą samą częstotliwością próbkowania.

Po drugie możliwe jest stworzenie sycnhronicznego analogowego wejścia i wyjścia przy pomocy DAQ Assistant. W zakładce Advanced Timing należy wybrać źródło wyzwolenia taska, co w naszym przypadku będzie na przykład ai/StartTrigger w tasku analogowego wyjścia. Wspólna podstawa czasu zapewni równoczesność próbkowania. Nie ma również wymogu, żeby znajdowały się w osobnych pętlach. Należy tylko zadbać o to, żeby zadanie wyzwalane było uruchomione przez zadaniem wyzwalającym.
Załączniki
Przyklad.vi
(110.61 KiB) Pobrany 384 razy
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010 22:32 przez skoziate, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Sebastian
Bartox

Witam
Dziękuję wszystkim za uwagę i opinie.
Co można zrobić, to stworzyć jeden task z dwoma kanałami i osobno definiować sygnały, które mogą być generowane przy pomocy każdego kanału.
Czy mógłbyś podać link do źródeł / kursów gdzie pokazane jest użycie kilku kanałów wyjściowych z jednego tasku ? Niestety z tym mam właśnie największy problem, a większość omówionych schematów w książkach polega na wykorzystaniu kilku kanałów ale wejściowych. Chciałbym sobie to na spokojnie prześledzić i nauczyć.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

W labview z paska narzędzi

Help->Find Examples... i po chwili czekiwania dalej w nowym oknie w tabeli z katalogami Hardware Input and Output -> DAQmx - >Analog Generation. Tam jest pełno przykładów AO, jakiś powinien podpasować.
Bartox

Witam ponownie
Póki co siedziałem nad tym dzisiaj już jakieś kilka godzin i niestety wciaż nie udało mi się rozwiązać problemu. W examples od NI niestety nie ma poszukiwanej przeze mnie problemu - są tylko wykorzystywane 1 wyjścia analogowe. Czy mogę ponownie prosić o ewentualny szkic tasku z dwoma kanałami wyjściowymi definiowanymi sygnałami niezależnie ? Jeśli jest możliwość proszę o wrzucenie vi w zgodności z 9 wersją.
Awatar użytkownika
wino
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Post autor: wino »

KLIK

W kontrolce Physical Channels jest tekst 6251/ao0:1, a to oznacza, że program korzysta z dwóch wyjść.
Bartox

Z Waszą pomocą w końcu udało mi się. Dziękuje !
ODPOWIEDZ