Front Panel

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
kolczu87
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Front Panel

Post autor: kolczu87 »

Witam,
przeczytałem sporo postów na ten temat jednak nie pomogły mi ;/. ogolnie piszę pracę dyplomową na temat wykorzystania liniowych modeli sterowania w środowsku szklarniowym. Dograłem toolboxa Control Design & Simulation w celu możliwości dodania różnych elemetów. Teraz chciałem dodać własny obraz szklarni w formacie .jpg Tak jak było napisane w ktorymś tam temacie że przeciągnąć można lecz to nie to o co mi chodzi. Chciałbym żeby ten mój obrazem był 'aktywny'. jak to zrobić ? czytałem cos rowniez o mozliwosc wlasneg projektowania takiego elementu lecz nie moge tego znalezc gdzie,w jakim oprogramowaniu itp to zrobic ;/
w zamiarze mam aby w tym obrazku jakaś dioda się zapaliła, jakaś zgasła, może coś wiecej w zależności jak będzie mi to szło. proszę o pomoc
bogdani
Administrator
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Kontakt:

Re: Front Panel

Post autor: bogdani »

Witaj

To może połóż obrazek ze szklarnią, jaki ci tam pasuje na panelu użytkownika.
Na tym obrazku połóż kontrolki typu Boolean - takie właśnie diody i możesz nimi sterować, zmieniać kolory, czy co tam jeszcze chcesz.

Jeśli chcesz bardziej indywidualne kontrolki, to musisz wybrać interesującą ciebie kontrolkę i wybrać polecenie Customize (z menu kontekstowego).

Tu masz przykład co można zrobić z kontrolkami: http://decibel.ni.com/content/docs/DOC-4819

bogdani
Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

Obrazek Obrazek Obrazek
kolczu87

Mam jeszcze jedno pytanie :) Mam zrobione menu z dwoma możliwościami wyboru które wybieram poprzez przycisk, na block diagramie jest to zrealizowane poprzez Case Structure. Chcialem rozbudowac moj projekt i mozliwosci do wyboru musze miec 4, jak to zrobic ? nie chcialbym dodawac kolejnego przycisku ktory zapewnilby mniej czytelny "Front Panel" Dodam ze na poczatku przekazuje pewne parametry ktore musza trafiac do wszystkich mozliwosci wyboru z Panelu. Chwilo jest to rozwiazane w ten sposob iz mam Flat Sequence Structure, w pierwszej fram'ie mam przekazywane parametry, w drugim wewnatrz petle Case o ktorej wspomnialem wczesniej. Prosze o pomoc
oczekp
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Post autor: oczekp »

to ja tak szybko dodam od siebie, ze case wcale nie musi mieć na wejściu true lub false, możesz podłączyć np. wielkości integer, enum, menu ringiem, string czy error cluster. Możesz dać tab controla. Możliwości i kombinacji masz wiele.
Więcej np, tu:
http://labviewwiki.org/Case_Structure
Możesz również poczytać o maszynie stanów może Cię zainteresuje.
kolczu87

Front Panel

Dzieki, poradzilem sobie. Wykorzystalem Casa dodalem kilka zakładek a na front panelu zrobiłem Ringa. Tylko tak, dzięki Tab Control porobiłem zakładki, na każdy z 4 regulatorów ( które wybieram poprzez tego Ringa ) wyrysowywuje mi się wykres, lecz tylko na 2 pierwszych które miałem stworzone wcześniej "zapisuje się", dokładnie to zostaje nie znika, a w przypadku tych dwóch które dodałem dzisiaj przez tego ringa wykresy znikają gdy przemienię zakładkę. Czemu się tak dzieje i jak to zmienić ? wydaje mi się że przepatrzylem wszystko i nic ;(
dodam że wykresy są robione wszystkie poprzez Waveform Chart. hmmm już wiem gdzie jest błąd, chodzi dokładnie o to iż te regulatory które nie chcą "zapamiętać wykresu" to PID, wcześniejsze były PI. gdy czas Td ustawię równy 0 to wszystko jest ok, gdy dam jaką kolwiek inną wartość jest źle bo wykres znika ;/
ODPOWIEDZ